Hitlerův rodný dům v rakouském Braunau am Inn se stane policejní stanicí

Hitlerův rodný dům v rakouském Braunau am Inn se stane policejní stanicí Zdroj: ČTK

Hitlerův rodný dům v rakouském Braunau am Inn se stane policejní stanicí
Hitlerův rodný dům v rakouském Braunau am Inn se stane policejní stanicí
Hitlerův rodný dům v rakouském Braunau am Inn se stane policejní stanicí
3
Fotogalerie

Z Hitlerova rodného domu se stane policejní stanice. Rakousko tím chce odradit neonacisty

Hitlerův rodný dům v hornorakouském městě Braunau am Inn se má stát policejní stanicí. V úterý to oznámil rakouský ministr vnitra. Budoucnost stavení, v němž se narodil nacistický vůdce, byla léta nejistá, uvažovalo se i o jeho likvidaci. Přestavbou na policejní stanici chce Rakousko zabránit tomu, aby se k domu sjížděli neonacisté jakožto k poutnímu místu.

„Tím, že v budoucnu bude dům využívat policie, dáváme jasně najevo, že budova už nikdy nemůže sloužit jako připomínka nacismu,“ řekl rakouský ministr vnitra Wolfgang Peschorn. Policie se do domu nebude stěhovat ihned, nejprve bude vypsána celoevropská architektonická soutěž na jeho renovaci, jejíž výsledky mají být známy během první poloviny příštího roku. Podle ministerstva vnitra má přestavba zajistit „inovativní využití a funkčnost prostoru“.

Budova trápí město v blízkosti německé hranice už sedm dekád. Majitelé jej odmítali prodat státu, ale i opravit. V roce 1972 se stal hlavním nájemcem stát, aby měl rozhodující slovo o využití domu. O dvanáct let později chtělo Rakousko odkoupit dům od potomka původních majitelů Gerlinde Pommer, která se nechtěla domu vzdát, ale ani investovat do jeho opravy. Stát tak nemohl najít vhodného nájemce, který by budovu využíval k administrativním, vzdělávacím nebo sociálním účelům. Neonacisté se tím pádem ke stavení stále vraceli a dům se stal epicentrem potenciálních problémů. Po druhé světové válce lákal také válečné veterány z Německa i Rakouska.

Před necelými třemi lety Rakousko nakonec dům od Gerlinde Pommer vyvlastnilo, a to na základě zákona přijatého parlamentem. Rozpoutalo to však právní spor mezi státem a někdejší majitelkou ohledně výše odškodného. Ta zatím získala v přepočtu necelých 21 milionů korun.

Adolf Hitler se v třípatrovém domě narodil v roce 1889 a strávil v něm první měsíce svého života. Pak se rodina přestěhovala do německého Pasova. Dům už posloužil jako provizorní muzeum, škola nebo knihovna.