Představa placaté země

Představa placaté země Zdroj: Profimedia

11 milionů Brazilců věří, že země je placatá. Proč je zde konspirace stále populárnější?

V brazilském São Paulu se bude v sobotu konat první konference lidí přesvědčených o tom, že země je placatá. A v Brazílii je podle výzkumu takových lidí 11 milionů. Vedoucí osobou tohoto názorového proudu je v největší jihoamerické zemi youtuber Siddharta Chaibub s 30 tisíci odběrateli. Tato konspirační teorie zažívá renesanci celosvětově. Proč je ale stále populárnější zrovna v Brazílii?

„Model, který je nám předkládán – že země je kulatá – je plný rozporů,“ myslí si 35letý designer na volné noze Siddharta Chaibub. O své pravdě je plně přesvědčený zhruba od roku 2015. Na svém Youtube kanálu Professor Terra Plana (profesor ploché země) nabízí řadu videí, mezi nimi třeba 25 důkazů, že NASA je podfuk nebo Gravitace neexistuje. Všechna jsou v portugalštině, takže globálním influencerem se Chaibub asi nestane.

Nicméně se mu jako zastánci této teorie dostalo prostoru spolu s dalšími třemi kolegy v nejsledovanější brazilské talkshow The Night, aby oznámil první brazilské setkání těch, kteří věří v placatou zemi. Místo konání Chaibub neprozradil, a to prý z bezpečnostních důvodů. Odhalí jej až v den konání.

Návrat absurdní teorie lze sledovat globálně, a to prý zejména díky rozšíření síťových digitálních médií. Podle výzkumu Texaské technické univerzity, který probíhal v letech 2017–2019, hraje zásadní roli již zmíněné YouTube. Výzkumníci se účastnili konferencí stoupenců teorie ploché země a z narativní analýzy vyplynulo, že většinu z nich přesvědčila právě videa na YouTube. „Internet dává prostor těmhle idiotům,“ rozhořčil se Fernando Land da Silveira, vyučující fyziky na univerzitě ve státě Rio Grande do Sul.

Placatá země jako Bolsonarovo dědictví?

Podle listu The Guardian je ale za brazilským boomem „placaté“ teorie ještě něco jiného. Hnutí roste, anebo jde alespoň více vidět s nástupem prezidenta Jaira Bolsonara. Tomu k moci z velké části pomohli stoupenci evangelické církve. A právě ti mají být podle kritiků stoupenců ploché země hlavními nositeli konspiračních myšlenek. Popularita evangelické církve v Brazílii v posledních desetiletích roste, hlásí se k ní téměř čtvrtina obyvatel.

Bolsonarova vláda se od stoupenců konspirací distancovala. Ale Olavo de Carvalho, bývalý astrolog, který je považován za „intelektuálního gurua“ současného prezidenta a jeho nejbližších spolupracovníků, napsal na svůj Twitter: „Problematikou ploché země se nezabývám. Díval jsem se jen na několik videí s experimenty, které ukazují, že vodní plochy jsou placaté, a doposud jsem nenašel nic, co by je vyvrátilo.“ Carvalho také tvrdí, že Pepsi je slazena potracenými lidskými plody a že orální sex způsobuje rakovinu. „Pro mě je země kulatá, ale je důležité být skeptický,“ prohlásil zase brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo. Ten je zároveň přesvědčený, že klimatická změna je marxistický komplot.

Antarktida je prstenec

Kromě sobotního setkání brazilských příznivců „zeměplacky“ by se také už v příštím roce měla konat plavba, která si klade za cíl dokázat pravdivost této teorie. Častým přesvědčením je, že na okraji země je zledovatělá Antarktida, která je neprostupná, a dál už není nic. Výprava by měl doplout k tomu ledovému „konci světa“ a obeplout neproniknutelný kruh v podobě Antarktidy. Dokázala by tak, že to není světadíl, ale pouze ledový prstenec. Rozhodující má být délka plavby. Antarktida na kulaté zemi má prý výrazně kratší pobřeží.