Alex Chinneck a jeho exponát IQOS WORLD

Alex Chinneck a jeho exponát IQOS WORLD Zdroj: Archiv

Cesta do budoucnosti na Designbloku. Alex Chinneck vás uhrane obřím osvětleným zipem

Pražský Desingblok představí již tradičně svým návštěvníkům řadu uměleckých děl. Letos se mezi nimi exkluzivně objeví i instalace IQOS World od britského umělce a vizionáře Alexe Chinnecka.

Rozměrné instalace, hry se světlem a unikátní materiály, to vše charakterizuje dílo Alexe Chinnecka nesoucí název IQOS World, které jsou součástí pražské přehlídky designu. „Přesto, že žijeme v době všeobecné digitalizace, odráží má práce podstatu skutečného života. Uměním se snažím narušit zdánlivou strukturu světa kolem nás a zpochybnit chápání toho, co vše je možné. Mé myšlenky se tak reflektují i v dílech vytvořených pro IQOS, čímž poukazuji na naši společnou vizi budoucnosti,“ doplňuje Alex Chinneck.

Signifikantním prvkem v Chinneckově instalaci IQOS World je pro letošní Designblok motiv zipu, který je dobře rozpoznatelný a celosvětově srozumitelný. Zip, který otevírá nový a možná nekonvenční svět. Pro tvorbu objektů byla použita řada rozmanitých materiálů jako ocel, dřevo nebo plast. Důležitou roli hraje i osvětlení. Jeho ambiciózní a často monumentální díla proměňují všední v neobyčejné a snaží se učinit svět magičtějším místem.

Alex ChinneckAlex Chinneck|Archiv

Prací s různými materiály a jejich propojením se sochařskými a dalšími uměleckými technikami, vznikají pod rukama britského umělce často až surrealistická díla, která posouvají hranice lidské představivosti. Na pražském Designbloku 2019 bude Alex vystavovat obrovský, přes 3 metry vysoký betonový monolit, jehož přední strana je „rozepnutá“ a odhaluje tak překrásné éterické světlo vycházející zevnitř. Ve stejné místnosti předvede dvě sochařské skříňky, které jsou rozepnuty stejným způsobem. Instalace je další v řadě uměleckých děl, pomocí nichž Alex Chinneck zkoumá využití zipu v sochařství.