kočka, ilustrační foto

kočka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kocour-kriminálník v Rusku: Zvíře pašující drogy ve věznici uteklo vyšetřovatelům ze zookoutku

Naprosto bizarní případ řeší v těchto dnech ruští vyšetřovatelé. Hlavní důkaz v případu pašování drog do jedné z ruských věznic zmizel. Tímto důkazem, respektive němým svědkem, byl kocour, který podle obžaloby donášel vězňům narkotika, ale kterému se podařilo utéct ze zoologického koutku, kam jej předali vyšetřovatelé do péče. Obhájce obviněného vězně z věznice v Tule, kterému vyšetřovatelé připsali pokus z loňského léta o propašování drog v obojku vězeňského kocoura, protestuje. Argumentuje, že kocourův útěk připravil obhajobu o možnost experimentálně vyzkoušet, zda je pašování zakázaných látek skrze kočku vůbec možné.

Advokáti soudí, že případ by skutečně měl být uzavřen kvůli ztrátě klíčového důkazu a současně hlavního nástroje zločinu. Obžaloba se podle deníku opírala o doznání tří utajovaných svědků z řad vězňů, kteří tvrdili, že si drogy u obžalovaného objednali a že jsou s to rozpoznat mourovatého kocoura, který měl zakázku vyřídit. Jenže do zookoutku podle ošetřovatelky „vběhli cizí psi a mourek se psů strašně bojí, a tak utekl“.

Nápad s kočkou v roli drogového kurýra není v Rusku žádná novinka, podobný případ z jihu země popsala média již před sedmi lety. Běžněji se ale zakázané látky do věznic dostávají za pomoci praků, pronášejí se ukryté v různých částech těla nebo v potravinách.