Video placeholde
Vrak, který 27 let ležel na dně jezera.
Max Werenka, chlapec, který auto objevil.
Záběr vraku pod vodou, jak ho natočil 13ti letý Max Werenka.
Auto, ve kterém zemřela Janet Ferrisová.
Janet Ferrisová, žena, kterou 27 let pohřešovali.
7
Fotogalerie

Podvodní objev, který vyděsí. Chlapec našel při potápění 27 let ztracenou ženu

Max Werenka je třináctiletý chlapec, jehož rodiče provozují u západokanadského jezera Griffin Lake chatové ubytování. Jednoho dne se původně vydal s hosty na rodinné loďce na jezero hledat dodávku, která se do jeho vod zřítila v roce 2009. Auto sice našli, ale když se k němu chlapec vybaven kamerou GoPro ponořil, přišli na to, že ne to, které čekali. Vrak pohřbený v pětimetrové hloubce patřil 27 let pohřešované ženě.

Devětašedesátiletá Janet Ferrisová, původem z Vancouveru, zmizela v říjnu roku 1992 po cestě na svatbu své neteře. Naposledy byla viděna na benzinové pumpě vzdálené od osudného jezera asi 80 kilometrů. Ani přes snahy kanadské policie, která tenkrát do pátrání nasadila helikoptéry, a nespočet dobrovolníků se auto ani ženino tělo nepodařilo nalézt a případ zůstal po celých dlouhých sedmadvacet let nevyřešený.

Přivolaný tým potápěčů Královské kanadské jízdní policie identifikoval poznávací značku Janetina vozidla. Její tělo našli uvnitř. Zatím není jasné, co způsobilo, že babička tří vnoučat sjela z přilehlé dálnice do jezera. Auto se povedlo vylovit a předat na prozkoumání týmu techniků. „I když je to smutné, je to lepší, než nevědět vůbec nic,“ komentoval nález syn zesnulé, dnes už dvaašedesátiletý George Farris.

Nález těla je výjimečný i z hlediska policejní statistiky. V Britské Kolumbii připadá na 100 tisíc obyvatel celkem 246 případů pohřešovaných osob.  A to je nejvíc ze všech kanadských provincií.