Jak staré je vlastně konopí?

Jak staré je vlastně konopí? Zdroj: Pixabay.com

Co mají společného marihuana a dalajláma?

Oba pocházejí z Tibetu. Tým biogeografů a archeobotaniků vedený doktorem Johnem McPartlandem z univerzity ve Vermontu našel důkazy, které naznačují, že konopí pochází z Tibetské náhorní plošiny. Rostlo tam už před zhruba 28 miliony let. Tehdy se odklonilo z genetické linie svého předka, kterým je chmel. Vědci identifikovali místo prvotního výskytu divokého konopí pomocí jeho pylu.

Vystopovat dnes tolik rozšířenou a stále ještě trochu kontroverzní rostlinu prostorem a časem až na počátek nebylo vůbec jednoduché. Data, která vypovídala o tom, jak se během milionů let šířil pyl divokého konopí, zkombinovali vědci se 155 studiemi fosilních rostlin, které byly provedeny v Asii.

Výsledky svého bádání zveřejnili v odborném článku v časopise Vegetation History and Archebotany. Odhalili v něm, že konopí pochází z oblasti jezera Kukunor známého také jako Čching-chaj-chu (v tibetských a mongolských překladech jako „Modré moře“ nebo „Modré jezero“). Největší bezodtoké horské jezero centrální Asie leží v současné době v provincii Čching-chaj v Číně. Historicky ale náleželo do jedné ze tří zemí Tibetu, konkrétně do země Amdo. Právě zde se ve vesnici Tagccher narodil současný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho.

Obrovské jezero měří na délku 105 kilometrů a široké je až 65 kilometrů. Leží v nadmořské výšce 3200 metrů. Je domovem vzácných ptáků, například jeřába černokrkého. Do bezodtokového jezera ústí 23 řek. Jeho voda je překvapivě slaná.

K časovému odhadu, jak „staré“ konopí vlastně je, použil doktor John McPartland, kterému sekundovali William Hegman z Middlebury College a Tengwen Long z Čínské Nigbo koleje Nottinghamské univerzity, tzv. datování pomocí molekulárních hodin. Vědci při něm analyzovali postupné hromadění mutací, aby zjistili, před jak dlouhou dobou se dva rostlinné druhy – konkrétně konopí a chmel – vývojově oddělily. Došli k závěru, že se tak stalo před 27,8 miliony let.

Během výzkumu učinili mnohá další zajímavá zjištění, která doktor McPartland komentoval pro server Cannabis Now: „Ještě před tím, než lidé vynalezli zemědělství, se konopí rozšířilo po Asii a Evropě, a dokonce i Indii. Botanici se dlouho přeli, zda konopí rostlo v Indii ještě před tím, než lidé začali rozhazovat semínka, kudy chodili. Divoké konopí bylo k dispozici k pěstování a kultivaci v celé Eurasii. Zřejmě bylo domestikováno nezávisle na několika místech. Není mnoho plodin, které by nám dávaly tři různé produkty: vlákno, potravu a léčivo.“

Podle vědecké analýzy konopí migrovalo do Evropy zhruba před 6 miliony let, do severozápadní části Číny pak před 2,5 miliony let. Před 130 000 lety se už objevilo všude. Našlo si cestu do čtyř ze šesti čínských regionů, Kazachstánu a o 19 000 let později i do Turecka. Dnes vzbuzuje vášně i klid po celém světě.