Video placeholde

Trip z druhé ruky: Coloradští psi požírají výkaly uživatelů marihuany, končí na veterině

Od roku 2014, kdy státy Colorado a Washington jako první v USA zlegalizovaly užívání marihuany, se rapidně zvýšil počet intoxikovaných psů. Často vinou majitelů, kteří před psy dostatečně neschovali různé marihuanové pamlsky. Nyní trápí stát Colorado nový fenomén – psi, kteří požírají výkaly intoxikovaných lidí. O problému informovalo médium The Aspen Times.

Město Aspen, oblíbené turistické centrum, zaznamenává v poslední době extrémní množství psů přiotrávených marihuanou – místní veterinář Scott Dolginow prý ošetří mezi třemi až deseti zdrogovanými psy týdně. Podle něj mají domácí mazlíčci požírat „marihuanové“ lidské výkaly na výletech po Roaring Fork Valley.

„Sedmdesát až osmdesát procent majitelů mi tvrdí, že nechápou, kde psi k marihuaně přišli, ale že byli na výletě nebo kempovat. Nechce se mi věřit, že by majitelé lhali,“ myslí si veterinář. Pracuje s teorií, že psi pojídají výkaly, které stále ještě obsahují dostatek THC na to, aby způsobily ještě druhý trip. Podle Dolginowa psi lidský výkal pozřou, pokud se naskytne příležitost.

Zda je veterinářova domněnka správná, není jasné. Už před lety, když se stala marihuana v Coloradu legální, hovořila veterinářka Chynel Dobbs o tom, že majitelé psů často popírají, že by doma měli pochutiny z marihuany. Přiznají se až po tom, co veterinář navrhne nákladné testy na méně pravděpodobné příčiny nevolnosti. Dolginowu teorii však podporuje to, že jeho ordinace se nachází vprostřed kempinkové oblasti, kde si podle něj lidé často ulevují v přírodě. „Nezdá se mi, že by tolika lidem upadl na turistické stezce kus sušenky. Mé teorii by odpovídala i obvyklá míra toxicity, která vyplyne z testů,“ tvrdí zvěrolékař.

V San Franciscu jsou na vině bezdomovci

Podobný problém navíc trápí i San Francisco, které sice není plné pěších turistů, zato je zde spousta bezdomovců, kteří kálí po městě. A i v této metropoli, proslulé svou marihuanovou kulturou, nejsou psi na tripu v ordinacích zvěrolékařů žádnou vzácností.

Ať je teorie veterináře z Aspenu pravdivá či nikoliv, marihuana může psům způsobit velmi špatný zážitek. Mají totiž více kanabinoidních receptorů, a příznaky se u nich proto projevují mnohem intenzivněji. Psí organismus marihuanu také mnohem déle odbourává. A i když většinou následky nejsou fatální, veterináři se setkali i s případy, které skončily smrtí – třeba u psího pacienta, který upadl do kómatu a vdechl zvratky, což vedlo k sepsi.

Nešťastného trendu si všimla už i čtyři roky stará analýza největšího amerického pojistitele domácích mazlíčků Trupanion. Podle ní se otravy nejčastěji objevují ve státech, které marihuanu jako první legalizovaly – ve Washingtonu a v Coloradu, kde si občané rekreační užívání odhlasovali v referendu jako úplně první. Vysoký výskyt otrav je také v Kalifornii, New Yorku či na Floridě.