Místo na letiště navedly Google maps řidiče do polí

Místo na letiště navedly Google maps řidiče do polí Zdroj: Twitter

Téměř stovka aut mířících na letiště uvízla kvůli Google Maps v bahnitém poli. Navigace málem i „zabíjela“

Na konci června se přibližně stovka řidičů v americkém Coloradu na vlastní kola poučila, že Mapy Google mají občas smysl pro zvrácený humor. Havárie na silnici  Peña Boulevard, která vede k mezinárodnímu letišti v Denveru, měla na svědomí objížďku. Alternativní trasa po místních cestách, kterou řidičům nabídla aplikace Google Maps, ale ústila do rozbahněného pole. Spousta z nich v něm uvízla a uvěznila tak i ostatní.

Jak řekla CNN jedna z účastnic „bahenní autopárty“ Connie Monseesová, Google Maps nabídla objížďku, která měla trvat poloviční čas. Původní objížďka měla trvat 43 minut, najednou se ale objevila další varianta s časem pouhých 23 minut. „Vydalo se tude spousta dalších aut, tak jsem si řekla, že je to v pořádku,“ popsala CNN Connie Monseesová. Nebylo. Místo na letišti skončila v rozbahněném poli.

Její auto mělo naštěstí pohon na všechna čtyři kola, takže se zvládla z bahna vyhrabat. Dokonce stihla na letiště zavézt další dva lidi, kteří tak stihli svůj let. Ne všichni ale měli takové štěstí. Spousta řidičů, kteří se z frustrující situace dostali do ještě větší lapálie, v bahně uvízla. Mnozí skončili s poškozeným autem.

"Při určování objízdných tras, bereme v úvahu mnoho faktorů, včetně velikosti silnice a přímosti trasy," uvedla na svou obhajobu pro CNN společnost Google. "Přestože vždy pracujeme na tom, abychom poskytli ty nejlepší možnosti, mohou nastat problémy v důsledku nepředvídaných okolností, jako je například počasí. Doporučujeme všem řidičům, aby se řídili místními zákony, byli pozorní a při řízení využívali svého nejlepšího úsudku,“ stojí v prohlášení Googlu, který zároveň upozornil, že silnice nebyly označeny jako soukromé cesty.

V jednom případě ale mohla mít aplikace Google Maps na svědomí i lidský život.

V roce 2017 se tehdy čtyřiadvacetiletá studentka Amber VanHecke rozhodla, že chce vidět Grand Canyon. Naklikala cíl své cesty do Google Maps a vyrazila. Když si všimla, že jí v nádrži zbývá benzín na zhruba 110 kilometrů, lehce znervózněla. Informace z navigace ji ale uklidnila. Dálnice s čerpací stanicí měla být nedaleko. Po chvíli jí ale navigace instruovala, aby své auto otočila a poslala ji špatným směrem – hluboko do srdce národního parku Grand Canyon, kde jí palivo nevyhnutelně došlo. Naštěstí si s sebou na cestu přibalila spoustu jídla a vody. Příštích 119 hodin strávila uprostřed pouště. Nikdo ji nehledal.

Zkušená turistka a bývalá skautka nepropadla panice. V písku vytvořila nápisy HELP viditelné ze vzduchu a šetřila jídlem i vodou. Když už se pomalu vzdávala a na svůj mobilní telefon natočila video na rozloučenou pro svoji rodinu, zkusila jít tak daleko, až měla na svém mobilu velmi kolísavý signál. Stačil ale na to, aby zavolala na tísňovou linku. Záchranářský vrtulník ji objevil podle znamení v písku.

Spoléháte na svých cestách na Google Maps nebo jinou navigaci? Nebo se řídíte podle papírové mapy, silničních návěstidel a svého rozumu?