Teplé počasí svádí na začátku prázdnin ke koupání

Teplé počasí svádí na začátku prázdnin ke koupání Zdroj: Profimedia.cz

Příručka moderního fotra: Jak zabavit dítě přes prázdniny

Letní prázdniny bývají pro rodiče jedním z nejnáročnějších období v roce. Školky a školy jsou zavřené, takže je na rodiči, aby dítěti zajistilo program, protože jak víme, dítě, které nemá program, se začne poflakovat s pochybnou partičkou, kouřit a vykrádat trafiky.

Jestliže nechcete, aby vaše šestileté dítě kouřilo, poflakovalo se s pochybnou partičkou a vykrádalo trafiky, musíte plánovat, organizovat a improvizovat.

Jsou mezi námi tací rodiče, co mají letní prázdniny naplánované mnoho měsíců dopředu. Zajistili dítěti tábory, příměstské tábory, babičky a rovněž sladili své dovolené, aby mohli s dítětem například k moři.

No a pak tu jsou tací, kteří zaváhali a nyní musí řešit prázdniny takříkajíc za pochodu.

V prvních červencových dnech je rodič ještě plný síly. Teplé počasí přímo svádí k tomu jet někam k vodě se vykoupat. To máte rybníky, koupaliště, pískovny, řeky. Je toho hodně.

Čeho je rovněž hodně, tak to jsou lidé u rybníků, koupališť, pískoven a řek. Nejen vy jste totiž dostali ten spásný nápad jít se vykoupat.

Ze začátku se člověk s masou lidí smíří. Převažuje to nadšení z koupání. I dítěti se u vody líbí. Po pár dnech si však jeden začne všímat těch negativních stránek. Být na dece, jít se vykoupat, potom zpátky na deku a tak pořád dokola. Všude poletují vosy, kolem vody se pohybují vysušení a vrásčití senioři, kterým tu a tam zpoza plavek vykoukne tu kousek pysku, tu kousek pytle, hlasitá omladina nebere na nikoho ohledy a ve snaze najít si partnera na letní páření narušuje poklidnou atmosféru. A samozřejmě nesmíme zapomínat na langoše ze stánku, které vás po týdnu dokáží řádně prohnat.

Jakmile rodiče to koupání začne po dvou týdnech vyloženě srát, přišel čas na něco jiného. V polovině července tak rodiče přecházejí od vody k zábavním parkům. Na území celé republiky si díky bohu můžeme vybírat. Zábavní parky se předhánějí v zajímavostech, takže zde můžeme najít různé skákací trampolíny, dinosaury, přírodní atrakce, no prostě to, o čem se nám jako dětem ani nesnilo.

Venkovní zábavní parky jsou, jak už název napovídá, venku, takže kvalita zde stráveného času závisí hlavně na vrtoších počasí. Pokud je čtyřicet ve stínu, není to úplně ideální. Ani bouřky a krupobití nepřipraví báječný zážitek. Ale zase když je bouřka, bývají parky prázdné. Sice se musíte smířit s tím, že do dítěte vám sem tam sjede blesk, ale když bude mít dobře izolované boty, tak to třeba i přežije. Za ten park bez lidí to stojí.

Nyní se nacházíme někde na přelomu července a srpna. Zábavní parky byly sice fajn, ale už jste několikrát vystřídali všechny v okolí, dítě už to nebaví a hlavně jste zjistili, že vám došly peníze. Nalejme si čistého vína, zábavní park je drahá kratochvíle, která zruinovala nejednoho rodiče.

Takže je začátek srpna, vy jste zchudli natolik, že na Vánoce budou jenom ponožky, a to ponožky s dírou, protože na neděravé nemáte peníze a před vámi je ještě měsíc. Co teď?

Teď je ideální čas na hrady a zámky. Těch je rovněž poseto po republice nespočet, takže výběr je veliký. Kolem zámků a hradů bývá často i hezká příroda, nehledě na samotné zámecké zahrady. Jestli vám zbyly ještě nějaké peníze, můžete si zaplatit prohlídku s průvodcem. Jsou děti, které hrady a zámky baví, protože tam bydlí princové, princezny a draci. Takhle je to totiž potřeba navlíknout.

Po šesti hradech a čtyřech zámcích, kdy jste viděli přesně sto osmdesát stejných brnění a rezavých mečů, ale ani jednoho draka či prince, horko těžko hledáte motivaci k tomu, jet se podívat na další hrad. Ani dítěti už hrady nic neříkají.

Ono to je stejně jedno, protože už nemáte peníze ani na benzín, ani na vlak. Blíží se půlka srpna a vám už docházejí možnosti. Špagety s kečupem, tedy nejlevnější jídlo, jaké si můžete dovolit, vám už lezou krkem, ale nedá se nic dělat.

Nyní přichází na řadu takzvaný „průzkum nejbližšího okolí“. Je to z nouze cnost jak vyšitá, ale nic lepšího není. Teď jde hlavně o to, dítě unavit a vyvenčit, aby nebylo celý den doma. Jestliže máte v docházkové vzdálenosti obchodní dům, máte vyhráno. V obchodním domě se nejlépe zabíjí čas. Sice nemáte peníze na to, si něco koupit, ale prohlížet můžete. Samozřejmě se musíte vyhnout hračkářství.

Po týdnu průzkumu nejbližšího okolí už nemáte energii vůbec na nic. Do konce prázdnin zbývá týden a vy už ryjete držkou v zemi. Co teď? Teď už jedině pohádky na počítači nebo v televizi. Jestli máte Playstation, tak ať si dítě zahraje. Sice to není moc výchovné, ale ten poslední podělanej tejden musíte už nějak doklepat. Tady už není čas na hrdinství.