Zdroj: Shutterstock

Trekové hole: Vybrat tuto pomůcku pro nordic walking může být velký oříšek

Jdete po horách a stále častěji potkáváte lidi s holemi? Není divu, nordic walking se stal postupem času fenoménem a v každém obchodě se setkáte s neskutečně pestrou nabídkou holí pro tento sport. Asi si říkáte, že jste schopni chodit sami, a tak nějaké hůlky nepotřebujete. Trekové hole vám pomohou, a to možná i jinak, než byste ve skutečnosti čekali. V čem tedy tkví jejich kouzlo a jak je vybírat?

Některé základní dobře mířené rady vám dáme my, jiné si nastuduje kdekoli u odborných prodejců. Na internetu je jich spousta.

Prostě jen myslíte na zdraví

Zapomeňte na posměváčky, kteří budou mluvit o tom, že jde o pomůcky pro důchodce. Trekové nebo trekingové hole, jak bývají označovány, pomáhají hlavně tlumit nárazy, kvůli nimž neskutečně trpí dolní končetiny. Pří výstupu nahoru se vám to nijak zdát nebude, nicméně při sestupu už bude bolest především v oblasti kolen jednoznačně znatelná. S trekovými holemi takovéto peklo podstupovat nemusíte. Díky trekovým holím se také zvýší vaše stabilita. Z optimálních podmínek opět nic takového nepotřebujete. Když ale naprší, máte na zádech těžkou krosnu, další opory samozřejmě přivítáte. Trekové hole také pomohou při dodržování určitého rytmu chůze. Tím pádem bude vyšší i vaše výkonnost. Ostatně stačí si vzít nějaké chytré hodinky, případně u sebe mít mobilní telefon a příslušnou aplikací, a máte vyhráno.  

Trekové hole nepřekážejí!

Ano, dokonce i tento mýtus je mezi lidmi hodně rozšířený. Jasně, klasické lyžařské hole mohou být při přenosu, případně na vleku, jakousi přítěží, nicméně u těch trekových nic takového nehrozí. Takřka všechny modely jsou teleskopické. Pohodlně tedy hole zmenšíte, připnete na batoh a máte vyhráno. Jen vybrat ty správné. Cenově se určitě lze dostat hodně dolů díky slevám na https://buykers.com/cz/slevove-kody/sportisimo

Hlavní aspekty nelehké volby

Nesmírně důležitý je výběr materiálu, ze kterého jsou trekové hole vyrobeny.   

Hliník pro nenáročné turisty 

Jednoznačně nejtěžšími holemi jsou ty hliníkové. Cenově se ale dostanete na úplné minimum. Řadíte-li se mezi nenáročné turisty s minimální dynamikou chůze a hodláte-li hole jen vyzkoušet, rozhodně po nich není problém sáhnout.

Sklolaminát je lehčí

Pokud chcete lehčí hole a budete chodit spíše po měkčím terénu, pak se jedná o zcela ideální materiál. Tlumení nárazů je u takovýchto holí slabší stejně jako u hliníku. Cena je také nízká, zvláště se slevovými kupony na https://buykers.com/cz/.

Karbonové hole

Zcela unikátní materiál představuje karbon. Hole z tohoto materiálu jsou tvrdší, pevnější a dokážou efektivněji tlumit nárazy. Vybrat si lze z modelů obsahujících od 20 do 100 % karbonu. Čím má člověk vyšší hmotnost, tím by měl volit hole s vyšším procentuálním zastoupením karbonu. Hodnotu karbonu zjistíte jednoduše, a to podle CI, tedy Carbon Indexu. 

Nastavení výšky je hračka

Přesně tak. Maximum se pohybuje od 130 do 135 cm. Pomůžete si vzorcem, kdy výška postavy násobená 0,68 se bude rovnat výšce hole udávané taktéž v cm.