Video placeholde
Želvák obrovský Jonatán (187) je nejstarším žijícím suchozemským tvorem.
Želvák obrovský Jonatán (187) je nejstarším žijícím suchozemským tvorem.
Želvák obrovský Jonatán (187) je nejstarším žijícím suchozemským tvorem.
Želvák obrovský Jonatán (187) je nejstarším žijícím suchozemským tvorem.
Želvák obrovský Jonatán (187) je nejstarším žijícím suchozemským tvorem.
5
Fotogalerie

Nejstarší žijící suchozemské zvíře na světě je želvák obrovský jménem Jonatán, je mu 187 let. Seznamte se

Když se Jonatán narodil, svět ještě neznal telefon, fotografii ani žárovku. U nás byl toho roku zahájen provoz koněspřežky a v jižní Anglii nalezen jeden z prvních dinosaurů druhu Hylaeosaurus. První želvy se na Zemi objevily společně s prehistorickými ještěry. Ty ale Jonatán nepamatuje. Přesto toho zažil už spoustu.

Narodil se na Seychelách v Indickém oceánu v roce 1882. Jako padesátiletý jinoch byl přemístěn na tropický ostrov Svatá Helena v Jižním Atlantiku. Jeho novým domovem se stalo oficiální sídlo tendejšího guvernéra ostrova. Svatá Helena je známá především jako místo, kam byl vyhoštěn Napoleon. S tím se ale nejstarší želvák na světě nikdy nepotkal. Slavný vojevůdce zemřel více než šedesát let před Jonatánovým příchodem na ostrov.

Želvy obrovské se většinou dožívají maximálně 150 let. Přestože Jonatán už značně „přesluhuje“, je v poměrně dobrém zdravotním stavu. Sice je kvůli šedému zákalu prakticky slepý a nejspíš ztratil i poslední zbytky čichu, ale zachoval si vynikající sluch, neutuchající libido i zdravou chuť k jídlu. Mezi jeho oblíbené svačinky patří salátová srdíčka, okurky, jablka a banány.

„Jonatán, jak se sluší na jeho věk, je velmi jemný a těší ho společnost lidí. Má skvělý sluch a reaguje především na své jméno v době krmení. Fascinují ho i zvuky tenisu,“ říká jeho ošetřovatel Joe Hollins.

A jak vypadá jeho den? Užívá si slunce, ale ve velmi horkých dnech se schovává do stínu. Rád se opaluje. Vytáhne dlouhý krk i nohy z krunýře, aby absorbovaly teplo. Díky téhle zvláštní poloze si už několik lidí myslelo, že je po smrti, a panickými telefonáty burcovali jeho ošetřovatele. V chladných zimních dnech se zavrtá do hromady posečené trávy a salátových listů a nevyleze odsud celý den.

Během Jonatánova života proběhly dvě světové války, ruská revoluce, na britském trůnu se vystřídalo sedm králů a královen a v Bílém domě 39 amerických prezidentů. Přesto není nejstarší želvou, která kdy žila. Tento titul je prozatím v držení želvy jménem Tu'i Malila. Ta se dožila 188 let. Patřila královské rodině ze souoostroví Tonga v Oceánii, kde se s ní potkal i britský objevitel James Cook. Zemřela (podle Pavla Bělobrádka chcípla) roku 1965.

Momentálně je ale Jonatán podle Guinessovy knihy rekordů nejstarším známým suchozemským zvířetem na světě. Tento status mu byl připsán v únoru letošního roku. Nejstaršího žijícího člověka přežil o více než 65 let. Jeanne Calmentová, která se narodila v roce 1875, zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 144 dní.

Jonathán ale není úplně nejstarším zvířetem na planetě. Nejstarším zaznamenaným savcem je velryba grónská, která se dožila věku 211 let. Vůbec nejstaršího zaznamenaného žijícího tvora na Zemi nechtěně zabili lidé. Konkrétně vědci, kteří škebli, kterou vylovili ze severního Atlantického oceánu poblíž Islandu v roce 2006, strčili do mrazáku. 507 let stará škeble, kterou pojmenovali Ming – podle dynastie, která byla u moci v době jejího narození, změnu podmínek neustála.

Jonatána si ale na Svaté Heleně hýčkají. Jakmile zemře, plánují mu v hlavním městě Jamestownu postavit sochu a jeho krunýř zachovat jako relikvii. Pokud si chcete prohlédnout Jonathánovy příbuzné, máte možnost hned ve třech českých zoo – ve Dvoře Králové, v Plzni a v Praze. Pražská zoo je domovem šesti želv obrovských. Jmenují se Aldo, Toro, Rehačka, Rehule, Bedřich a Božena. Potkáte je společně se želvami sloními v pavilonu velkých želv v dolní části zoo.