Video placeholde

Karel Marx žije. V čínském anime bude coby mladík obracet novou generaci k socialismu

Největší čínská stránka s videoobsahem Bilibili právě začala vysílat sedmidílné anime Vůdce. To má podpořit dlouhodobou snahu čínské propagandy ukázat zejména mladým, že marxismus není mrtvý, ba co víc, je dokonce stylový. V animované sérii bude Marx vystupovat jako kudrnatý mladík zamilovaný do své budoucí ženy Jenny. U některých liberálních Číňanů se totiž propaganda míjí účinkem.

V čínské sérii nebude Karl Marx rozhodně takový, jakého ho známe. Mladý štíhlý dlouhán s kudrnatou kšticí, modrýma očima a velkými ideály se diametrálně liší od starého vousatého filosofa, který si sepisuje svůj Kapitál. Je to nejnovější dílo Oddělení propagandy Komunistické ligy mládeže.

Seriál pokrývá „vůdcův“ život od začátku až do konce – odehrává se mezi lety 1818–1883. Čínský divák se s Marxem ocitá v evropském „dlouhém století“. Mladý jinoch Marx potkává svou budoucí manželku, krásnou Jenny, které vysvětluje, že láska není materiální. Potkává také svého osudového přítele Friedricha Engelse. Mezi tím vším samozřejmě píše svá díla Komunistický manifest i Kapitál.

Ještě než vůbec vyšel první díl Vůdce, čínský trh zaplavila spousta doprovodných produktů, třeba divadelní hry založené na seriálu, komiks, ale i emoji Marxe a Engelse. „Mladí čtenáři se dočtou, že Karl Marx nebyl jen skvělý myslitel, jak se píše v učebnicích, ale i pracovitý, romantický, rebelující teenager,“ vysvětluje editor komiksu Wu Yunquin.

Socialismus je docela cool

Podle některých anime spíše než myšlenky Karla Marxe podporuje současnou politiku prezidenta Si Ťin-pchinga, který marxismus umě ohýbá ve svůj prospěch. Animovaný seriál navazuje na poměrně velké loňské oslavy 200. výročí od narození Karla Marxe. Státní vysílatel CCTV tenkrát odvysílal pětidílný pořad Marx Got It Right (Marx má pravdu), který měl vysvětlovat roli marxismu v Číně 21. století.

Prezident má totiž problém s tím, že mladá generace, která už zažila spíše kapitalistickou Čínu, nechápe socialistickou myšlenku, na které má země stále stát. V říjnu 2017 zahájila Hunan TV talk show Socialism is a Bit Cool (Socialismus je docela cool), jejímž centrálním tématem je čínská podoba marxismu.