Vyrobte si miminko. V roce 2019 činí daňová sleva na první dítě celkem za rok 15 204 Kč.

Vyrobte si miminko. V roce 2019 činí daňová sleva na první dítě celkem za rok 15 204 Kč. Zdroj: pixabay

Příručka moderního fotra: Proč si vůbec pořídit dítě?

Pokud se rozhodujete, zda si pořídit dítě, stojí před vámi spousta pro  a proti. Je to velké rozhodnutí, které ovlivní celý zbytek vašeho života, a je tedy třeba jednat s rozvahou. Na druhou stranu je tu jedno velké lákadlo, které podle nejnovějších průzkumů k výrobě mimina motivovalo až osmdesát procent lidí. Řeč je samozřejmě o daňové slevě na dítě. A to je tahák jako hrom.

Pokud jste doposud s dítětem váhali a nebyli si jistí, daňová sleva vás určitě přesvědčila. V roce 2019 to činí na první dítě celkem za rok 15 204 Kč. Vždyť přes patnáct tisíc za rok nenajdete na zemi každý den. Taková částka se hodí, především v době, kdy máte dítě, a tedy vysoké náklady na něj, jdoucí do desítek a někdy i stovek tisíců ročně.

Kde nic není, ani smrt nebere

Pokud vás ani daňová sleva na dítě nepřesvědčila (to není možné, tomu nevěřím), tak tu jsou samozřejmě i další důvody k tomu, proč si vůbec pořídit dítě.

Je to zabezpečení na stáří. Co si budeme nalhávat, pokud se nacházíte ve věku kolem třiceti let, důchodu už se nedožijete. Respektive se dožijete toho, že budete staří, nebudete moci pracovat a stát vám nebude dávat žádné peníze. Tak to prostě je. Neviňme stát, protože stát za to nemůže. Kde nic není, ani smrt nebere.

Do domova důchodců

No a právě v tu dobu přicházejí vaše děti a jejich čas na to, být užiteční. Až budete staří a bez peněz, budou to právě vaše děti, které vás oberou ještě o ten zbytek cenností, co vám zbyl, a pošlou vás dožít do domova důchodců. V ten moment se vám vaše dítě konečně začne rentovat, protože vy byste se na domov důchodců nezmohli a bez důchodu dožili někde v lese, kde by vás ohlodali jezevci až na kost.

Můžete namítnout, že místo toho, abyste celý život cpali peníze do dětí, lze si na důchod šetřit. Ale ruku na srdce, vzpomenou si na vás vaše našetřené peníze na Vánoce? Přijedou našetřené peníze za vámi do domova dvakrát za rok na návštěvu? No vidíte.

Pokud jste ani teď nevysadili antikoncepci, nepropíchli kondomy, popřípadě nenasypali té hezké slečně, která sedí s vámi u stolu, do pití rohypnol, čtěte dál, neboť následující důvod, proč mít dítě, vás už musí přesvědčit.

Můžete si vytvořit svého vlastního člověka!

Ano, se vším všudy. Je to takový dlouhodobý projekt a vše závisí hlavně na vás. Jasně, že nakonec se z vašeho potomka stane někdo úplně jiný, než jste zamýšleli, protože svobodná vůle a tak, nicméně alespoň nějaké ty základy mu dát můžete.

Jestliže například jablku budete říkat čevabčiči, dítě to tak bude dělat taky. Sice asi není úplně dospělé a zodpovědné učit dítě místo jablka říkat čevabčiči, ale vy máte tu možnost. Cokoliv, co dítěti řeknete, co ho naučíte, bude brát za bernou minci a bude používat. Minimálně do té doby, než půjde do školky a tam mu vysvětlí, že jablko je jablko.

Pokud nemáte zájem o vytvoření vlastního člověka podle sebe, tak tady máte několik dalších důvodů, proč si pořídit dítě:

- Můžete chodit do kina na animované filmy a nebude to divné.

- Budete vstávat brzy ráno, takže toho hodně stihnete. Hlavně skákat kolem dítěte.

- Máte téma k hovoru s jinými lidmi, kteří mají rovněž dítě. Už se nemusíte bavit o počasí.

- Vaši rodiče vás začnou zvát mnohem častěji na oběd.