Kim Čong-una zve na návštěvu KLDR - ilustrační snímek

Kim Čong-una zve na návštěvu KLDR - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Přijměte Kimovo pozvání: Severní Korea je nejbezpečnější země na světě

Severní Korea nedávno odhalila detaily nadcházející konference o kryptoměnách a technologii blockchain. Ty zahrnují samozřejmě i to, kdo a za jakých podmínek smí zemi navštívit. Korea je tentokrát velmi vstřícná a pravděpodobně to souvisí se snahou Kim Čong-una pozvednou cestovní ruch a vylepšit obrázek země v zahraničí. Kim vás vřele vítá. Pokud ovšem nejste Jihokorejec nebo novinář.

Oficiální severokorejská stránka státní cestovní agentury přidala informace o konferenci, která se bude konat od 18. do 25. dubna příštího roku v Pchjongjangu. Vřele vítáni jsou prý všichni kromě držitelů jihokorejského, japonského a izraelského pasu a samozřejmě - novinářů. Konference se mohou zúčastnit dokonce i američtí občané. Návštěvníci sebou mohou mít i notebooky, tablety a telefony! V žádném případě ale propagandistické materiály, které znevažují Severní Koreu.

Pozvaní Američané si však lidové demokracie zřejmě moc neužijí, protože Donald Trump cesty do Severní Koreje zakázal. Stalo se tak potom, co v loňském roce v Koreji zemřel americký student Otto Warmbier. Ten byl odsouzen k 15 letům vězení a těžkých prací za to, že spáchal „nepřátelský protistátní čin“. Zmocnil se plakátu se sloganem Strany práce, který visel v hotelu. Po 17 měsících v kómatu byl Warmbier propuštěn a krátce na to zemřel.

To už je ale loňská minulost a teď Severní Korea deklaruje, že země může být považována za nejbezpečnější zemi na světě. „Pokud máte „zdravý selský rozum“ a budete respektovat zdejší kulturu a víru, vždy budete vítáni jako tisíce jiných přátel, které jsme u nás během uplynulých 28 let pohostili,“ píše se v průvodci.

Snahy o nalákání zahraničních turistů sahají až do 90. let minulého století, kdy vyvrcholil korejský ekonomický kolaps a obyvatelstvo trpělo hladomorem. Severokorejské elity doufaly, že posílí ekonomiku přílivem turistů.

Zvláště od doby, kdy je v čele státu Kim Čong-un, se země snaží změnit svou mezinárodní image. Nechce už být vnímána jako autoritářský stát vybavený atomovými zbraněmi, který nezná pojem lidská práva. Už v roce 2013 zadal státní cestovní agentuře, aby během tří let zvýšila počet zahraničních turistů na milion. V roce 2015 to ale bylo jen nějakých dvě stě tisíc s tím, že se číslo za poslední roky pravděpodobně mírně zvedlo. Z většiny to jsou přitom Číňané, kteří podnikají často jednodenní výlety do příhraničních měst. Na ty ale Kim primárně cílit nechtěl.

Je pravda, že od loňského roku se výrazně zvýšil počet Rusů, kteří do Koreji cestují. Loni se v Moskvě totiž otevřela první cestovní kancelář, která získala z Pchjongjangu licenci a pořádá organizované zájezdy do KLDR: Nkorea.ru. Ta rovněž zdůrazňuje bezpečnost totalitního státu. Výlet do Koreji je prý bezpečnější než procházka po Londýně.

Kim Čong-un investoval do řady památek a turistických atrakcí, včetně vodního parku nebo ski resortu. Ty jsou už jen svým vybavením a cenou předurčeny pro západní turisty. Severokorejský vůdce se svou zálibou ve všem západním příliš netají. Je to asi i tím, že středoškolská léta strávil ve Švýcarsku. Jeho otec byl v mnoha ohledech konzervativnější.

Konferenci na téma technologie blockchain a kryptoměn Pchjongjang pořádá zřejmě v reakci na to, že čelila obvinění, že využívá digitálních technologií k obcházení přísných sankcí, které na Koreu uvalila OSN kvůli jadernému a balistickému programu. Jak je ale známo, KLDR využívá svých jaderných programů k tomu, aby následně mohla podepsat úmluvu o jejich zmrazení a na oplátku požadovat potravinovou pomoc.