Thanos má taky číslo na Babiše

Thanos má taky číslo na Babiše Zdroj: TMBK

Všichni mají číslo na Babišův mobil. „Pořád mi někdo volá a já nemám čas vládnout,“ stěžuje si Andrej Babiš

Tak tohle asi nebyl dobrý nápad. V rámci předvolební kampaně rozdal Andrej Babiš všem svým komunálním pohůnkům své telefonní číslo, aby bylo co napsat na předvolební billboardy. Ono to vypadalo celkem hezky. „Radek má číslo na můj mobil,“ stojí na jednom z mnoha billboardů hnutí ANO před nadcházejícími volbami. Ještě přidat usměvavého premiéra s telefonem u ucha a lokálního tajtrlíka, který ve jménu ANO obsadí město či obec.

Navíc se tady nemusel řešit nějaký politický program. „Dobrý den, tady volička z Jihlavy. V případě, že budete zvolen za starostu, jak hodláte řešit problém s ucpanou kanalizací ve městě?“

„Dobrý den, voličko z Jihlavy. V tom případě zavolám Babišovi a ten to vyřeší.“

„Paráda. Děkuji. Přesvědčil jste mě. Budu vás volit.“

Tento a jemu podobné rozhovory, to je přímo sen. Žádné diskutování o volebním programu. Žádné klopotné nastiňování řešení problému. Nic. Prostě jenom stačí říct: „Mám číslo na Babiše,“ a hotovo. Andrej to zařídí.

Volají mi i v noci

To, co ze začátku vypadalo jako líbezný sen bez práce a přemýšlení, se mění v noční můru. Andrej Babiš nyní přiznal, že mu neustále někdo volá a přehazuje na něho problémy v jeho městě.

„Bohužel, musím přiznat, že v tomto případě jsme šlápli vedle. Už si ani nevzpomínám, kolika lidem jsem dal své číslo, ale musí to být stovky. Není hodiny, aby mi někdo z Horní Dolní nevolal a nechtěl po mě radu nebo rovnou abych přijel a věc vyřešil,“ stěžoval si Andrej Babiš.

„Oni mi volají i v noci. Je to hrozné. Například dneska mi dvě hodiny po půlnoci volala nějaká paní z Horního Bradla, že ji prý praskla voda. Co s tím mám jako dělat? Nejhorší je, že Marek mě nutí být neustále pozitivní a teď před volbami působit lidsky. Nezbylo mi než odjet do toho Bradla a dítě odrodit. Byl jsem samozřejmě celý od krve, ale Marek to nafotil, dal to na Facebook s textem, jak makám, a od rána to má už dva tisíce lajků,“ našel si Andrej Babiš na tom něco pozitivního.

Mít číslo na Babiše

„Jinak je to jenom otročina. Zrovna před hodinou mi volal Radek z Jihlavy. Chtěl si povídat. Jenom povídat. Říkal mi, že za poslední dobu se mu podařilo zhubnout dvě kila, a tvrdil mi, že přemýšlí, že by si koupil kokršpaněla. Já nemám čas řešit kokršpaněla nějakého Radka z Jihlavy. Já musím vládnout zemi a řídit firmu, která není moje,“ téměř se rozplakal. V jeho ztrhané tváři se skvěl zmar a smutek. Zřejmě si naložil víc, než byl schopen zvládnout. K dalšímu vyjádření pana premiéra nedošlo, protože mu zrovna volala paní ze Žatce, která chtěla, aby jí Andrej Babiš vyložil karty a vyvěštil budoucnost z kávové sedliny.

Jak je vidno, jindy bezchybný Andrej Babiš tentokrát klopýtnul. Na druhou stranu, tento krok jistě přihraje na komunální úrovni ANO spoustu voličů. Lidé mají Andreje rádi. On jim rozumí. On se na ně usmívá. Má je rád. Kdo by proto nevolil někoho, kdo má na Babiše mobil? Je to geniální strategie, která si však nese svou daň. Andrej Babiš musí na oltář úspěchu své strany v komunálních volbách položit nejen svůj čas a telefonní číslo, ale podle všeho i svou důstojnost a nervy. Kdo by taky chtěl, aby mu celý den zvonil mobil a desítky až stovky lidí ho zahltily svými problémy?

Volby budou sice až za měsíc, ale už dnes mnozí politologové tvrdí, že kandidáti, kteří nemají číslo na Babišův mobil, budou ve volbách značně znevýhodněni. Dneska je to prostě všechno o tom, mít číslo na Babiše.