Lidská ruka trpí dlouhodobým nepřirozeným úchopem telefonu

Lidská ruka trpí dlouhodobým nepřirozeným úchopem telefonu Zdroj: flickr

Jak smartphony devastují lidské ruce

V souvislosti s chytrými telefony se člověk čas od času doslechne o jejich neblahých účincích na zrak, spánek, sluch. Samozřejmě se mluví také o tom, kolik je na telefonech bakterií a že je na svých miláčcích čím dál tím víc osob přímo závislých. Už pár let však vznikají také studie, které zkoumají, zda užíváním smartphonu trpí část těla, která s ním přijde do kontaktu neméně často – ruka.

Většina studií se shoduje v tom, že užívání telefonů přímo nemůže v dohledné době změnit dispozici lidské ruky. Sice vznikl vtipný návrh dlaně a prstů lépe přizpůsobených neustálému kontaktu s mobilním zařízením, kde je například ukazováček špičatý, aby se s ním lépe strefovalo na obrazovku, ale taková proměna s největší pravděpodobností nehrozí.

To, co se naopak některým vášnivým telefonistům stává, je rohovatění pokožky těsně pod uchem, kde si mobil opíráme, když si s někým voláme. Je to přirozená obrana těla proti tomu, co vnímá jako agresi. Pokožka obličeje totiž není určena k tomu, aby čemukoliv sloužila jako opora. O rohovatění pokožky ví své lidé, kteří často píší ručně. Těch je ale jako šafránu.

Zrohovatění je však jednak dočasné, a jednak neškodné. Skutečné nebezpečí hrozí dlaním a prstům. Když si člověk uvědomí, které všechny vymoženosti chytří společníci nahradí, je to až děsivé. Kalkulačka, kalendář, platební karta, budík, zápisník…A k tomu nekonečné skrolování obrazovky. Člověk zatěžuje jednu ruku podivnou telefonní pozicí několik hodin denně. Je to stejně nedobré jako kterýkoliv jednostranný a monotónní pohyb.

A tak stejně jako ruka baristy trpí z neustálého nasazování páky do kávovaru, vaše „mobilní“ ruka trpí nepřirozeným úchopem. V důsledku toho, že smartphony zastávají čím dál více funkcí, se nevztahují jednostranné repetitivní pohyby pouze na pracovní dobu, ale také na čím dál širší spektrum běžných provozních pohybů i na volný čas. „Stále častěji je lidská dlaň v jedné určité pozici a používá stále ty stejné svaly,“ upřesnil chirurg Pierre Vulliet z nemocnice Georges Pompideau.

Utrpení palce

Mravenčení v některých prstech je jen možný začátek problémů. Neustálá tenze v dlani poškozuje nervy (samozřejmě jim neprospívá ani počítačová myš). Ze všech prstů trpí nejvíce palec. Časté psaní zpráv a dalších textů na telefonu prý extrémně zatěžuje klouby palce a spojení mezi ním a ukazováčkem. Hrozí také zánět šlach přetěžovaného palce.

Před dvěma lety se Twittrem prohnala vlna fotografií, kde náruživí uživatelé smartphonů ukazovali své údajně zdeformované malíčky. To, že kloub malíčku jim lehce směřuje směrem k prostředníčku, dávali za vinu právě svým telefonům. Obava se však ukázala jako neopodstatněná. Tato poloha kloubu malíčku je přirozená a svým zakřivením přesně zapadá k prsteníčku.

Největší hrozbou tedy zůstává opotřebení kloubů a poškození nervů. Bránit se proti němu můžeme třeba používáním hlasového vyhledávače. Snad se nebudeme za pár let potýkat s nadměrně namáhanými hlasivkami.