Video placeholde

7 věcí, které nevíte o Spider-Manovi: Jeho kostým navrhl Čechoslovák a možná poleze na Ještěd

Příběh o Peteru Parkerovi známe všichni. Středoškolák, podivín a knihomol bez sebevědomí s podprůměrnou postavou se po kousnutí pavoukem stane superhrdinou a ochráncem slabších. Už téměř třicet let na nás Spider-Man číhá nejen ze stránek slavného komiksu nebo z televizních obrazovek, ale marvelovská akční sága pohltila i milovníky virtuálního světa na playstationu. Vybrali jsme sedm zajímavostí, které jste možná o pavoučím muži nevěděli, ale rozhodně byste měli.

1.      Spider-Man se bude natáčet v Česku!

Česko v pavoučí síti! Po Praze a Liberci se bude prohánět Spider-Man. V těchto městech se má natáčet pokračování marvelovské akční ságy. Herec Tom Holland (22) alias Peter Parker tak možná bude šplhat po Chrámu sv. Víta či Ještědu! Česká republika sice nebude jedinou lokací amerického štábu pod vedením režiséra Jona Wattse (37), nicméně u nás vzniknou velmi důležité pasáže celého snímku s podtitulem Far From Home (Daleko od domova).


 
2.      Spider-Mana vyhlížejí miliony hráčů videoher

Už 7. září se po letech čekání dočkají fanoušci playstationu hry s marvelovským hrdinou v hlavní roli. Očekávaný titul má podle prvních ohlasů aspirovat na nejlepší videohru roku 2018. Ještě před zahájením prodejů si hru Marvel´s Spider-Man dopředu objednaly miliony hráčů po celém světě. Mimochodem, tentokrát nečekejte omšelý příběh o začátcích mladého Petera a kousnutí pavoukem. Peteru Parkerovi je zde už 23, superhrdinské řemeslo provozuje osm let a svůj život maskovaného ochránce New Yorku musí kombinovat se svou reálnou prací. Už nepracuje jako fotograf pro Daily Bugle, nýbrž následuje vědeckou kariéru pod vedením doktora Otta Octavia. Ten bude v pozici Peterova mentora hrát podstatnou roli a okolnosti příběhu Petera donutí zvažovat, zda jeho kariéra vědce čirou náhodou není důležitější než jeho hrdinský úděl. Osobní růst a proměna v dospělého muže je dle Paquetta jedním z pilířů příběhu, stejně jako budování vztahu s Mary Jane Watsonovou.
 

3. Spider-Mana oblékal kreslíř s československými kořeny

Známý pavoučí kostým navrhl Steve Ditko, kreslíř s československými kořeny a spolutvůrce Spider-Manových charakteristických rysů i samotného příběhu. Ditko se narodil 2. 11. 1927 v americké Pensylvánii, jeho rodiče však patřili k první generaci československých přistěhovalců a v Americe se živili jako mistr tesař v místní ocelárně a hospodyně. Slavný kreslíř letos v létě v devadesáti letech zemřel.


 
4.      Z outsidera nejoblíbenější marvelovský hrdina

Původně neměl Spider-Man vůbec vyjít. Martin Goodman, vydavatel Marvelu, byl přesvědčen, že téma pavouka je pro čtenáře moc „nechutné“. Vycházel z předpokladu, že se lidé pavouků štítí, a tak se budou štítit i mladého pavoučího hrdiny. Příběh nakonec vyšel doslova „na zkoušku“ v posledním čísle neúspěšné komiksové knihy Amazing Fantasy. Vydání mělo nečekaný úspěch a Spider-Man začal vycházet samostatně. Dodnes je nejprodávanější komiksovou sérií od Marvelu.
 
5.      Spiderman s tmavou pletí nebo tureckými kalhotami

Indové mají vlastní verzi pavoučího hrdiny. Speciálně pro indické čtenáře vznikla verze Spider-Man: India. Spider-Man se v ní nejmenuje Peter Parker, ale Pavitr Prabhakar a místo upnutých legín nosí volné, zato pohodlné turecké kalhoty. Další alternativou je Spider-Man s tmavou pletí Miles Morales, který je inspirovaný americkým prezidentem Barackem Obamou a hercem Donaldem Gloverem. Vznikla také oficiální marvelovská verze Spider-Girl, kde je hlavní postavou dcera Petera Parkera.


 
6.      Rok 1991: Sedm a půl piv nebo Spider-Man na papíře?

Roku 1991 se náš trh otevřel americkému komiksovému světu a Česko tak se zpožděním objevilo příběh pavoučího muže, komiks Záhadný Spider-Man. Zaplatili byste za něj tehdy „pouhých“ 19 Kčs.Průměrný měsíční příjem byl však 3 161 korun a půllitr piva vyšel na 2,50 Kčs. Mohli jste si tedy vybírat mezi sedmi a půl půllitry piva a mezi komiksem s pavoučím mužem. Dráž by vás pak vyšla káva (24 Kčs), Pepsi (25 Kčs) i salám (32 Kčs). V roce 2006 byste pro srovnání za tehdy nový Spider-Man: Utrpení zaplatili asi 299 Kč.
 
7.      Spider-Man na cracku

Spider-Manovi se podle fanoušků podobá superhrdina Deadpool, díky čemuž si vysloužil přezdívku „Spider-Man na cracku“. Poslední filmová verze Deadpoola z roku 2017 na tuto podobu naráží hláškou „S velkou silou přichází velká nezodpovědnost". Odkazuje tak na známé Spider-Manovo motto „S velkou silou přichází velká zodpovědnost".