Maud na své plavbě zpět do Norska

Maud na své plavbě zpět do Norska Zdroj: maudreturnshome.no

Maud na své plavbě zpět do Norska
Polární loď Maud během své objevitelské plavby
Polární loď Maud během své objevitelské plavby
3
Fotogalerie

Legendární loď Maud norského polárníka Amundsena se po sto letech vrací domů

Loď Maud norského polárníka Roalda Amundsena, se kterou v roce 1918 vyrazil na plavbu takzvanou Severní mořskou cestou podél severních břehů Ruska, po sto letech připlouvá zpět do Norska. Vrak lodi vyzdvihla z mořského dna v kanadské Cambridge Bay po několikaletém úsilí skupina nadšenců, kteří se s ní také vypravili na několikatisícikilometrovou cestu zpět domů.

Plavidlo pojmenované po tehdejší norské královně Maud si nechal Amundsen postavit pro velkou námořní expedici, jejímž úkolem bylo prozkoumat arktické vody u severních břehů Ruska. Bytelný trojstěžník, který měl přestát i zamrznutí v ledových vodách, byl spuštěn na vodu v roce 1916 a o dva roky později vyplul na plánovanou výpravu. Další osud Maud byl mnohem pohnutější než v případě ostatních Amundsenových lodí Gjøa a Fram, které jsou dnes vystaveny v Norském námořním muzeu.

Expedice měla prozkoumat dosud neznámé oblasti Severního ledového oceánu a doplout dál než dřívější výprava Fridtjofa Nansena a jeho slavné lodi Fram. Amundsen plánoval plout podél pobřeží Sibiře a na zimu nechat loď zamrznout v ledovém příkrovu a sním driftovat směrem k Severnímu pólu.

Po třech nezvykle tuhých zimách, aniž by se podařilo dosáhnout cíle expedice, musela Maud na jaře 1921 zamířit na opravy do Seattlu.

Více si přečtěte na webu E15.cz >>>