Ve vodě se zchaldíte

Ve vodě se zchaldíte Zdroj: iStock.com

Příručka moderního fotra: Návod pro rodiče, jak v těchto teplotách udržet potomka naživu a sebe v chládku

Aktuální tropické teploty zaskočily jistě mnohé rodiče nepřipravené. Když sledujete svého potomka, jak si v pokojíčku staví z lega, a najednou vám začne doutnat (potomek), znamená to, že jste zaváhali a dítě se vám přehřálo.

Není jednoduché udržet v těchto vedrech dítě v pokojové teplotě, pomineme-li, že ta v těchto dnech bez klimatizace může lízat i padesát stupňů. Nezkušený rodič může podlehnout vábení jednoduchých řešení.

Dítě nedávejte do ledničky ani do mrazáku. Devět z deseti pediatrů to nedoporučuje. Důležitý je pitný režim.

Pokud dodržujete pitný režim, budete schopni postarat se i o dítě. Tomu rovněž naordinujte přísun tekutin.

U dětí bývá často problém, že nejsou tak odolné jako dospělí. Jestliže postavíte dítě před větrák, nejen že z toho může nastydnout nebo mu nafouká do ucha, velmi pravděpodobně do větráku strčí prst. Co se však stane stoprocentně, dítě větrák rozbije. Děti to umí. Jestliže jste movití nebo máte sklad větráků, asi pro vás nebude problém větráky co hodinu střídat. V opačném případě nechte dítě ovívat větříkem z větráku z rozumné vzdálenosti.

Děti kašlou na instinkty

Velká vedra svádí k tomu, lehnout si někam do chládku a vydávat minimum energie. Je to přirozený instinkt. Děti na přirozený instinkt kašlou, a i když je přes třicet stupňů ve stínu, dítě bude skotačit, skákat, pobíhat, metat kozelce, levitovat a bůhví co ještě. To může být nebezpečné a jisto jistě to povede k přehřátí organismu.

Pokuste se skotačícímu dítěti pohlédnout upřeně do očí. Nedělejte rychlé pohyby, jelikož by se dítě mohlo cítit ohrožené a napadnout vás. Po chvilce upřeného pohledu dítěti klidným a rozvážným hlasem řekněte, aby se posadilo a bylo chvíli v klidu. Dítě to sice neudělá, ale alespoň jste to zkusili.

Odborníci nedoporučují při těchto teplotách děti přivazovat k radiátorům. Ač radiátor netopí, dítě si může uhryzat přivázanou končetinu a pokračovat v nebezpečném skotačení.

Pozor na zmrzliny

Nechte dítě se vyblbnout a průběžně jej stříkejte hadicí studenou nebo alespoň vlažnou vodou. Dítě tak ochladíte. Jestli nemáte hadici, pokuste se dítě polévat pravidelně studenou vodou z kyblíku. Pohled na vás, jak někde ve městě s kyblíkem plným vody pronásledujete dítě, které před vámi skotačivě utíká, a jak celí upocení z posledních sil vykřikujete: „Zastav, ty zmetku, musím tě ochladit,“ jistě přinese trochu té radosti do přehřátých a upocených životů vašich spoluobčanů, kteří se toho času budou nacházet ve vaší blízkosti. Myslete i na jiné.

Vedra rovněž svádí k využití zmrzlin a nanuků. Na to však pozor. V těchto ledových pochutinách bývá velké množství cukru a ten, jak jistě víte, dělá z dětí nezničitelné lasičky na kokainu, které jsou roztěkané, pořád někde pobíhají a nelze je unavit. V horkém počasí to není jistě optimální řešení.

Do chládku

Nejlepší řešení je jít s dítětem někam k vodě. A jelikož je to nejlepší řešení, dělá to tak každý. Z toho důvodu bude u vody hlava na hlavě a do vody se bude chodit po skupinkách, které se na povel ve vodě budou otáčet nebo potápět.

Pokud si myslíte, že znáte fintu, jak to vyřešit, a zavoláte, že na koupališti je bomba, lidé sice z koupaliště odejdou, takže tam budete sami, ale posléze budete vyvedeni i vy, a navíc půjdete do vězení. A to by mohla být cesta. Ne nadarmo se říká vězení „chládek.“ Tam na vás tropy nemůžou.

A je to tu. Máme pro vás optimální řešení. Zavolejte na policii, že je na koupališti bomba. Vy půjdete do vězení a vaše dítě pak přebere partner nebo partnerka. Od teď už je to jeho problém. A o tom je celé rodičovství. Delegovat co nejvíc povinností na druhého rodiče. Když je člověk rodič, není čas na žádné hrdinství. Zvlášť v těchto vedrech.