Video placeholde

Rozpusťte si tašku ve vodě. Chilská firma přišla s náhražkou igelitky

Plasty jsou jedny z největších polutantů na planetě. Podle ředitele divize environmentální politiky Spojených národů skončí každým rokem v oceánech 10 až 20 milionů tun plastového odpadu, který výrazně ohrožuje jak podmořský život, tak ten na pevnině. Řada lidí v reakci na tento problém hledá přijatelnější alternativy plastů. Jeden takový vynález spatřil světlo světa minulý týden. Je to „plastová“ taška, kterou můžete zlikvidovat během několika vteřin, v pohodlí domova a údajně i bez znečištění přírody.

Zázračná taška bude pravděpodobně v prodeji už za pár měsíců, od října. Vynálezci ji představili minulé úterý v chilském hlavním městě Santiago de Chile. Výrobek má být zcela prostý olejových derivátů. Hlavní složkou chilské „igelitky“ je modifikovaná verze polyvinylalkoholu (PVA), syntetického polymeru rozpustného ve vodě. Ten s oblibou používají třeba rybáři, kteří používají obal na návnadu vyrobený z PVA.

Ředitel firmy Solubag, která tašku vyvinula, vysvětlil, že výrobek obsahuje také deriváty vápence. „Má nulový dopad na životní prostředí,“ vysvětlil ředitel Robert Astete na tiskové konferenci v Santiagu. (Složení tašky potvrdil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv). V latinskoamerickém státě tato taška pravděpodobně najde uplatnění, protože v lednu tohoto roku se Chile stalo vůbec první jihoamerickou zemí, která zakázala prodej plastových tašek.

Velké obchodní řetězce dostaly rok na to, aby se s novými poměry vypořádaly, zatímco střední a menší podnikatelé mají čas dva roky. Původně měl zákaz platit pouze pro pobřežní města, ale současný prezident se rozhodl rozšířit zákaz na celou zemi. „Udělali jsme zásadní krok k tomu, abychom se lépe starali o Chile, potažmo o planetu,“ napsal prezident Sebastián Pinera na svém Twitteru.

Rozpustit a vypít do dna

Firma Solubag přišla také se síťovkou k opakovanému použití, která se rozpustí v horké vodě. Je vyrobená opět na bázi PVA. Potom co Robert Astete rozpustil tašku ve vodě, dodal, že je pro lidské tělo naprosto nezávadná, a vodu vypil. Pokud by to byla skutečně pravda, jednalo by se o téměř dokonalou recyklaci.

„Obrovský rozdíl mezi tradičním plastem a tím naším je, že zatímco ten běžný zůstává v přírodě 150 až 500 let, ten náš zmizí během 5 minut. Člověk sám rozhodne, kdy ji zlikviduje,“ dodal protagonista výrobku. Podle Solubags jsou cena i způsob výroby jejich tašky podobné jako u té běžné.