Takto vypadala francouzská vlajka při oslavách pádu Bastilly

Takto vypadala francouzská vlajka při oslavách pádu Bastilly Zdroj: PA

Francouzům jde lépe fotbal než oslavy. Při přehlídce stíhaček nezvládli vytvořit francouzskou vlajku

Francouzské oslavy dne dobytí Bastilly oslavovali letos Pařížané tradiční vojenskou přehlídkou, ale také přehlídkou letectva, které mělo kromě podívané zajistit také to, aby se v oblacích objevila slavná trikolóra – francouzská vlajka. Francouzi si ale utrhli z ostudy kabát, když se jim při oslavách 229. výročí symbolického „pádu“ Bastilly nepovedlo vlajku formovat.

Slavnostní přelet francouzských stíhaček je již tradiční součástí oslav pádu Bastilly, které se slaví 14. července. Letos se však nepovedlo ve vzduchu vytvořit francouzskou vlajku, jeden „kus“ červeného pruhu ve formaci přebýval – ve vzduchu se objevil nepatřičně vedle modrého pruhu, jedna modrá „linka“ naopak chyběla.

Údiv, posměch i zklamání vyvolala nejen nepovedená vlajka, ale také dva motocyklisté, kteří tvořili součást přehlídky a kteří do sebe během slavnostního ceremoniálu nabourali.

 

Vojenská přehlídka a přelet stíhaček, to je každoroční program při francouzských oslavách počátku francouzské revoluce, který ovlivnil a ovlivňuje evropskou historii dodnes. Ač se to možná dnes nezdá být zřejmé, byla to právě francouzská revoluce, která (bohužel i se svými krvavými „fázemi“) navždy změnila evropský kontinent: vznik občanské společnosti, moderní občanský i trestní zákoník i nový vztah občana ke státu, to vše je ve zkratce dědictvím revoluce.

Přehlídky a oslavy se ani v minulých letech neobešly bez incidentů, přičemž nezvládnutá formace francouzské vlajky patří mezi ty méně závažné. V roce 2002 se mladý neonacista pokusil o atentát na tehdejšího prezidenta Jacquea Chiraka, což mělo za následek výrazné zvýšení bezpečnostních opatření při oslavách. Muž byl posléze odsouzen k deseti letům vězení. Letošní oslavy byly hlídáni ještě ostřeji než v předchozích letech, francouzské ulice navíc neutichly ani dnes v noci kvůli vítězství ve světovém šampionátu nad Chorvaty.