Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.

Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny. Zdroj: Twitter

Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.
Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.
Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.
Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.
Dívky byly najaty magistrátem, aby zkrášlovaly ulice Broumanny.
6
Fotogalerie

Sexistická revoluce v Libanonu. Policistky nosí „sexy“ uniformy, muži ne

Otázka, která nyní rezonuje jedním z libanonských měst, možná překvapí. Tamní starosta se rozhodl, že udělá malou dívčí revoluci a městské policii naordinoval nové uniformy. Bohužel pouze dívkám, které podle něj „přece mají být sexy“. Jestli je to tak v pořádku, se nyní řeší už i mimo Libanon.

„Nikdo se nechce dívat na něco, co je ošklivé. Krásné je přece lepší. Nebo se chcete dívat na něco ošklivého? Byly doby, kdy i džíny byly považovány za nevkusné. Ženy jsou u nás svobodné, ať už jsou, nebo nejsou sexy,“ řekl starosta města Brummana, jež leží ve středovýchodní části Libanonu, v rozhovoru pro televizi BBC.

Jistě, nikdo se nechce dívat na něco, co je ošklivé, ale je smyslem uniforem policistek to, aby se na ně někdo lačně díval? A proč se uniforma nepřizpůsobila i v mužském provedení? Tato otázka nyní rozděluje libanonskou společnost. Část oslavuje libanonského starostu jako liberálního reformátora, část naopak označuje za klasického představitele stereotypního vnímání žen.

Policistky v ulicích města nyní místo kalhot nosí krátké přilnavé šortky a bílé conversky. Kraťasy nahradily dlouhé kalhoty, podobné těm, jako nosí muži. Nutno podotknout, že z rozhovoru, který provedla BBC, vyplynulo, že část těchto dívek si prací u městské policie pouze přivydělávají při studiích na vysoké škole. Jde tedy o „sezónní“ záležitost a kritériem výběru uchazeček o tento post byl i všeobjímající požadavek „krásy“ studentek.

Důvodem, proč se městská policie měla takto „zkrášlit“, jsou turisté. Město chtělo inovativními uniformami policistek v ulicích zaujmout zahraniční návštěvníky města a udržet si jejich přízeň i pozornost. Tento důvod se nesetkal s kladnou odezvou. „Každý rok se snažíme něčím zaujmout světová média,“ řekl dále starosta.

„Nejkrásnější policie na světě!“ řekla britskému reportérovi jedna z turistek, která projížděla okolo policistky v šortkách. Na Twitteru se objevilo zhruba stejně kladných jako záporných reakcí. „Proč jen dívky mají nosit kraťasy? To je sexismus,“ píše jeden z uživatelů Twitteru. „Co je špatného na šortkách? Je to nádhera,“ kontruje další. A debata je nekonečná a nemá jasného vítěze.

Dívky, které oslovil reportér BBC, jsou s uniformou spokojené. „Řekli mi, že budu v práci nosit šortky. To mi vyhovuje, já nosím stejně šortky pořád,“ řekla jedna z dívek-policistek. „Všem nám je kolem dvaceti, všechny jsme zareagovaly na oficiální nabídku práce magistrátu, pro který teď pracujeme. Nedáváme na odiv nohy, prostě jen nosíme kraťasy,“ řekla jedna z dívek a pokrčila rameny.

Krčíme tedy rameny společně s dívkou a necháváme debatu otevřenou, stejně jako v Libanonu. Není sice vůbec jasné, proč by nemohli nosit kraťasy i muži – bylo by jim v horkém libanonském podnebí alespoň o něco komfortněji, a navíc by mohli být potěchou pro oko dívčí části turistů – ale chápeme, že pokud vzešel nápad z libanonského magistrátu, kde pracují hlavně muži a v jejich čele stojí starosta, který „se chce dívat na něco hezkého“, není se vlastně čemu divit.