Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dominik Landsman: Jak přežít mateřskou dovolenou bez trvalých následků

Mateřská dovolená je pojem, který budí vášně, ale i netečnost. Jsou lidé, kteří mateřskou dovolenou berou jako příjemné vybočení z běžného života, kdy si člověk odpočine, pobaví se s dítětem, sem tam utře zaprášený stůl a užívá si hlavně televize a pořadů, jako je Sama doma a podobně. Tito lidé na mateřské dovolené nebyli.

Pak tu jsou lidé, kteří za mateřskou dovolenou nevidí jenom to pozlátko, ale i měsíce a roky odtržení od venkovního světa, stereotyp, zmar a nudu. Tito lidé byli na mateřské dovolené.

Samozřejmě, že nesmím zapomínat na ty, kteří mají mateřskou dovolenou spojenou s něhou, láskou, jednorožci, duhou a každodenní radostí. Tito lidé jsou buď na drogách, nebo se jedná o profesionální matky, které dávno vzdaly svůj život a soustředí se jen na život svého potomka.

Abych nebyl takový pesimista, tak mateřská dovolená samozřejmě prohloubí váš vztah s potomkem. Víc si ho užijete.

Tolik k optimismu a nyní zpět k pesimismu. Mateřská dovolená, ať se vám to líbí nebo ne, má alespoň minimální negativní vliv na vaši psychiku i na fyziku. (To jsem si dovolil takový malý šprým. Pokud absolvujete mateřskou dovolenou, podobné šprýmy se stanou vašim smyslem života.)

Mateřská 2019: kolik činí a jak dlouho ji lze čerpat >>>

Člověka však nemusí mateřská dovolená úplně odrovnat. Mateřská dovolená se dá absolvovat se ctí a s možností návratu do společnosti. Chce to ale dodržovat některé zásady. Jak tedy přežít mateřskou dovolenou bez trvalých následků?

- Udržujte si optimální hladinku alkoholu. Není náhodou, že nejvíce alkoholiků se rekrutuje z matek na mateřské dovolené. Nebraňte se tomu. Plujte s davem. Nevybočujte. Chlastejte jako každá druhá matka na mateřské. Tady ale POZOR. Chlastejte odpovědně. Nikdy nepijte přes den. Nebo tedy nikdy nepijte tolik přes den. Pořád musíte být schopni se postarat o dítě. Není nic smutnějšího než ožralá matka, která se motá po ulici s kočárkem. Zachovejte si důstojnost a ožerte se vždy, až dítě usne. Tam se totiž láme chleba. Ožrat si držku přes den umí kdekdo, ale opít se, až dítě usne, v tom je tajemství rodičovství.

- Zapřísahám vás, nepřestávejte kouřit. Já jsem po porodu svého syna (rodila má žena) přestal kouřit. Bral jsem to jako takový životní milník. Přestat kouřit po porodu je nejen největší klišé, ale je to rovněž krátkozraké. Pár měsíců jsem nekouřil, načež jsem naklusal na mateřskou dovolenou. Byl jsem sám doma s dítětem, které pořád řvalo, nespalo, vyměšovalo, a já jsem byl s nervy v hajzlu. První týden jsem ještě nějak doklepal. Druhý týden už jsem potají vylízával na balkoně popelník, abych dostal ze spár ještě trochu toho nikotinu, no a třetí týden už jsem si skočil do trafiky pro cigára. Na mateřské se děsně blbě abstinuje.

- Neupadněte do stereotypu. Na mateřské je totiž nejhorší to, že je každý den úplně stejný. Ráno brzy vstáváte, krmíte dítě, pak jdete dopoledne s dítětem třeba na procházku, následuje oběd, po obědě, když bůh dá, tak chvilku spánek, po spánku nějaké to hraní nebo čtení leporel a pak zase procházka. Každý den. Právě proto si zkuste každý den ozvláštnit. Například místo jedné lahve vína vypijte večer dvě lahve vína. Noste trička s žertovnými nápisy nebo zkuste drogy. Drogy jsou fajn.

- Udělejte si z toho soutěž. Další možnost, jak se nezbláznit. Včera jste oblékli dítě za šest minut. Dneska to zkuste za pět minut. Jednoho dne se vytrénujete natolik, že zvládnete obléct dítě za dvacet vteřin a přitom mu utrhnete jenom jednu nožičku.

- Trocha adrenalinu taky neuškodí. Pokuste se v obchodě ukrást nějaký drobný předmět. Matky s dětmi nikdo nepodezírá. Do kočárku se toho vejde dost. Sem tam nějaký ten rohlík. Sem tam žvýkačka, a když se zlepšíte, můžete ukrást i ledničku nebo jízdní kolo.

Až budete ve vězení za krádež ledničky a jízdního kola, jistě uznáte, že ta mateřská byla docela fajn. Lepší než to vězení.

A kam směřuje celý tento článek? Finální myšlenka je taková, že mateřská dovolená sice není žádná pecka, ale pořád lepší než být ve vězení. Že to je pointa na hovno? Co po mně chcete? Byl jsem na mateřské.