Rozdělení zodpovědností znělo jasně. Zatímco Iva pracuje, Jarmila hlídá foťáky a psa, který si nás dvě bezdomovkyně na ulici oblíbil.

Rozdělení zodpovědností znělo jasně. Zatímco Iva pracuje, Jarmila hlídá foťáky a psa, který si nás dvě bezdomovkyně na ulici oblíbil. Zdroj: Jarmila Štuková

Příloha Excellent: Jak těžké je žít na čerstvém vzduchu?

Reportérka Iva Roze a fotografka Jarmila Štuková zkusily žít týden jen venku. Podmínky týdne na čerstvém vzduchu si určily samy: týden se budou pohybovat jen venku, aby maximalizovaly přísun vitamínu D a taky aby zjistily, jak těžké je pro dnešní, zpovykané pražské kavárenské povalečky přesunout běžné denní rituály zevnitř ven.

Slíbily si, že týden nevlezou dovnitř do žádné budovy, pokud teda nepůjde o život nebo o záležitosti vyměšovacího charakteru nebo obojí. I na čerstvém vzduchu se snažily žít co nejnormálnějším, civilizovaným životem – pracovat, jíst, cvičit a spát –, akorát to prostě všechno dělaly mimo budovy. „Trávit čas venku přece ještě nemusí znamenat jíst lančmít z ešusu, chodit v outdoorovém oblečení v centru města a hrát na kytaru u táboráku, ne?“ Vzájemně se ujišťovaly, že i život outdoor se dá zvládnout elegantně, bez pohor a špinavých batohů.

Plánovaly si, jaká to bude venku romantika a že konečně budou moct žít, jako žili lidi, když ještě nebyly telefony a počítače a oni trávili čas venku a povídali si. Těšily se, jak život na čerstvém vzduchu prospěje jejich pleti a že za ten týden omládnou nejmíň o pět let. Viděly se, jak popíjejí prosecco na zahrádkách kaváren s výhledem na západ slunce a jak se ráno budí vyspalé a čerstvé a vyrazí na procházku. Pak si na farmářském trhu koupí čerstvý sýr a ovoce a po obědě usnou v houpací síti uprostřed rozkvetlého parku.

Jak jejich experiment dopadl doopravdy, se dočtete v nové příloze Reflexu EXCELLENT s podtitulem ŽIJTE VENKU, ALE DEJTE POZOR, AŤ SE Z TOHO NEZBLÁZNÍTE. Reportáž se jmenuje Šestidenní válka s čerstvým vzduchem.

Excellent 2/2018Excellent 2/2018|Archív

Co také ještě najdete v novém Excellentu:

Pikniková republika

Piknikové kultuře propadají Češi zatím opatrně, ale už teď vám můžeme nabídnout sedm výletů do míst, kde vám budou pečená kuřata lítat přímo do pusy. A celá!

Text: Marie Barvínková

Dva na cestách

Zpěvačka s nádherným altem Lenka Nová a slavný klavírista i hudební skladatel Petr Malásek nás vzali do zákulisí své hudební kuchyně na kolečkách; cestují společně po Česku v nové Tour ve dvou.

Text: Veronika Bednářová

Ostrov, kde je věčně navařeno

Šéf kulturní rubriky Reflexu Milan Tesař pobýval v Georgetownu v Malajsii, kde se nejen provětral, ale zároveň i velmi poctivě a poučeně projedl místem s nejslavnější street food kulturou na světě.

Text: Milan Tesař

Otcem venku a rád

„A nezbývá tedy než Tě, jak říkám, vyvléct ven…“ Ryze indoorový šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš píše dojemný outdoorový dopis svému tříletému synovi Otíkovi.

Text: Marek Stoniš

Kam nechodí slunce, tam chodí psychiatr

Většina Čechů má kritický nedostatek vitamínu D. Což možná vysvětluje, proč jsme národ plný morousů.

Text: Iva Roze

Mistři českého raftingu

Seznamte se s pěti mistry světa České republiky v raftingu.

Foto: David Turecký