Byl Ježíš sexuálně obtěžován?

Byl Ježíš sexuálně obtěžován? Zdroj: Flickr

Nová šokující teorie vědců: Byl Ježíš sexuálně obtěžován na křížové cestě?

Katie Edwardsová a David Tombs jsou profesoři z Velké Británie a Nového Zélandu, kteří se ve svém zkoumání zabývají rozborem bible a jejími moderními výklady. Před několika dny ale vyvolali velké pozdvižení, když na webu The Conversation popisují možné sexuální obtěžování, které prožil Ježíš Kristus na křížové cestě v Jeruzalémě.

Podle Edwardsové, působící na Institutu pro mezioborová biblická studia na univerzitě v anglickém Sheffieldu, a Tombse, jenž se věnuje teologickým otázkám na univerzitě Otago v novozélandském Dunedinu, je důležité vědět, že málo diskutované svlečení Ježíše Krista na křížové cestě v Jeruzalémě bylo „silným obrazem ponížení a násilí založeného na pohlaví jedince a mělo by se uznat jako sexuálně násilný čin a zneužívání“.

Podívejme se na biblickou pasáž z Matouše, ve které se o tom mluví. V tomto evangeliu se píše: „Svlékli ho a oblékli mu nachový plášť, upletli korunu z trní a posadili mu ji na hlavu, do pravé ruky mu dali hůl, klekali před ním a posmívali se mu: Buď zdráv, židovský králi! Plivali na něj, brali tu hůl a bili ho po hlavě. Když se mu dost naposmívali, svlékli mu plášť a oblékli ho zase do jeho šatů. A odvedli ho k ukřižování.“

#MeToo

Může být něco takového z dnešního pohledu hodnoceno jako sexuální obtěžování? Podle dotyčných profesorů ano.
„Nejde jen o narovnání historie. Pokud je Ježíš jmenován jako oběť sexuálního obtěžování, mohlo by to změnit celý přístup církve například k hnutím, jako je #MeToo. Mohlo by se jednat o pozitivní změnu v mnoha zemích, zvláště v těch, kde většinu obyvatel tvoří křesťané,“ píše se v článku Edwardsové a Tombse.

Podle jejich materiálu se Ježíš zatím nebere jako oběť sexuálního násilí hlavně kvůli jeho pohlaví. Zatímco mužské tělo je v biblickém umění většinou vyobrazeno jako atletické nebo jako symbol spirituálního a fyzického utrpení, tak ženská těla jsou téměř vždy vyobrazena jako sexuální objekty.

„Pokud by byl Ježíš Kristus ženskou figurou, nikdo by neváhal nazvat to, co prožil, sexuálním obtěžováním,“ uzavírají autoři svůj velmi kontroverzní článek.

Křížová cesta, někdy podle jejího cíle nazývaná i Kalvárie, je symbolická cesta, jež sleduje události spojené s ukřižováním Ježíše Krista v Jeruzalémě. Popisovány jsou zde události odsouzení Ježíše Pilátem Pontským (ten byl římským prefektem provincie Judea), nesení kříže po Via Dolorosa a ukřižování na hoře Golgota. Obvykle bývá křížová cesta rozdělena na 14 zastavení, jež mají odpovídat jednotlivým událostem.