Nejdelší lanový skluz na světě

Nejdelší lanový skluz na světě Zdroj: Reuters

Nejdelší lanový skluz na světě
Nejdelší lanový skluz na světě
Nejdelší lanový skluz na světě
Nejdelší lanový skluz na světě
Nejdelší lanový skluz na světě
6
Fotogalerie

Ve Spojených arabských emirátech vznikl šílený lanový skluz. Nejdelší a nejrychlejší na světě

Rychlostí až 150 kilometrů v hodině se mohli první odvážlivci svézt v nejdelší lanové skluzavce již tento pátek. Spojené arabské emiráty se od včerejška pyšní vůbec nejdelším takovým skluzem, který zájemce nechá sklouznout údolím nejrozlehlejšího pohoří Emirátů. O slavnostním otevření informovala před několika dny agentura Reuters.

Lanový skluz je dlouhý 2,8 kilometru, což z něj činí nejdelší atrakci svého druhu na světě. Je to stejné, píše Reuters, jako by člověk projel 28 fotbalových hřišť. Podle agentury je již tento unikát zapsaný v Guinessově knize rekordů. Je zajímavé, že tato rarita se nachází v méně známém a také méně turisticky rozvinutém regionu, v emirátu Rás al-Chajma, nedaleko jeho stejnojmenného hlavního města.

Většina turistů směřuje do Dubaje, cestování do jiných emirátů, zvláště těch odlehlejších (Rás al-Chajna leží na hranici s Ománem), je spíše výjimečné. I proto však může tato nebývalá turistická atrakce zaujmout nejednoho dobrodruha.

Začátek lanového skluzu se nachází v nadmořské výšce 1680 metrů. Odvážlivci se budou muset dostat na vrcholek hory Jebel Jais. Podle informací Reuters zvládne lanovka převézt až 10 tisíc návštěvníků ročně. Přestože nebyla stanovena věková hranice, od níž se na skluz může, není možné přepravovat osoby kratší 122 centimetrů a těžší než 150 kilogramů.