Dvanáct velbloudů bylo vyloučeno ze soutěže krásy - ilustrační snímek.

Dvanáct velbloudů bylo vyloučeno ze soutěže krásy - ilustrační snímek. Zdroj: Wikimedia

Saúdové diskvalifikovali ze soutěže krásy dvanáct velbloudů. Majitelé je přikrášlili botoxem

Velbloud je v Saúdské Arábii národním zvířetem. Ačkoliv se země v posledních letech začala pomalu modernizovat, tradice a tradiční zábava se zde stále těší velkému zájmu veřejnosti a každoroční festival velbloudů krále Abda al-Azíze není výjimkou. Pozornost letos mezi světovými médii vzbudilo vyřazení několika sudokopytníků ze soutěže krásy kvůli botoxem nafouknutým tlamám. Také vás zajímá, jaká kritéria musí takoví velbloudí šampioni splňovat?

Nejdůležitějšími rysy, na které se porota během soutěže zaměřuje jsou údajně elegantní a jemné uši a plné čumáky. Porotci přitom dohlížejí na to, aby byla dodržována striktní pravidla klání, mezi něž patří zákaz holení nebo přistřihávání různých částí velbloudího těla.

Přesto se letos několik majitelů zvířat uchýlilo k podvodu a zaplatilo nejmenovanému veterináři, aby potenciálním šampionům provedl na své klinice zkrášlující plastické operace a napíchal do oblasti jejich čenichů botulotoxin, který je měl udělat atraktivnější.

Ali al-Mazrouei, syn chovatele velbloudů ze Spojených arabských emirátů, popsal pro saúdský deník The National, co má botox za úkol s hlavou velbloudů udělat. „Píchají jej do horních i dolních pysků, do nosu, a dokonce i do čelisti. Hlava potom vypadá nafouknutá a dle zdejších estetických měřítek je krásnější.“

Odborníci se zmnožení se pokusů o podvádění obávali již před začátkem soutěže. Finanční odměny pro vítěze totiž letos vzrostly v přepočtu na neuvěřitelnou půl miliardu korun. Festival státní autority tento rok přesunuly z pouštní oblasti na předměstí Rijádu, aby nalákaly více návštěvníků. Letos ji navštívilo již více než tři sta tisíc lidí, což je o třetinu víc než loni.

V rozlehlém festivalovém areálu se nachází stánky s občerstvením i suvenýry, mini zoo, sekce s největším a nejmenším chovaným velbloudem, muzeum se sochami velbloudů, stan, kde mohou návštěvníci ochutnat velbloudí mléko nebo planetárium, kde Saúdové ukazují, jak jejich předci v minulosti na velbloudech brázdili pouště a nechali se přitom navigovat hvězdami.