Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: iStock

Výpočet moderního fotra: Kolik stojí vaše dítě?

Dítě je bezpochyby nejdražší domácí mazlíček. Pořizovací cena je sice nulová, ale náklady na jeho údržbu jsou horentní. Veškeré investice do dětí jsou navíc nevratné. Rvete do nich peníze horem dolem a jediné, co z toho máte, jsou ponožky, které vám dá jako dárek k Vánocům. Samozřejmě, že děti nejsou o penězích. Je to radost, dobrý pocit, naplnění a podobně, ale pokud se na to podíváme z finančního hlediska, tak to se vyplatí si spíš koupit patnáct pudlů nebo dva zubry. Možná i ten ptakopysk by byl levnější.

Tak si to teď všechno hezky spočítáme... Kolik takové dítě stojí? Úplně na začátku je potřeba říct jednu věc. Pokud jsou oba rodiče bílí a narodí se jim černoušek, tak to toho bohatšího z rodičů stojí polovinu majetku, protože rozvod. To je ale extrémní případ a my se zaměříme na běžné jednobarevné rodiny.

Náklady šplhají nahoru ještě před samotným porodem. Dítě ještě neexistuje a vy musíte kupovat postýlku, kočárek, monitor dechu, chůvičky, oblečení, autosedačku. Musíte nakoupit rovněž spoustu hraček, se kterými si mimino hrát nebude, protože to je prostě mimino a to je rádo, že vůbec leží a umí dýchat. Tady záleží, jak moc se rozvášníte. Kočárek můžete koupit i za třicet litrů anebo můžete použít takový ten typ, co v něm bezdomovci vozí noviny a je opřený zadarmo u popelnic. Ještě tu máte předporodní kurzy a různá nadstandardní vyšetření včetně 3D ultrazvuku, který je úplně zbytečný, ale natěšení rodiče do toho půjdou. Já jsem do toho taky šel. Jo, a taky je potřeba připravit pokojíček. V případě, že nejste kolenovrti, tak ta původní investice bude v řádu několika desítek tisíc korun. Když to tak hezky sečtu, tak tam jste za čtyřicet tisíc, a to budete rádi. A to to dítě ještě není na světě.

A pak tu máme porod. Jestliže jste takoví ti hipísáčtí eko rodiče, kteří brojí proti systému, tak porodíte dítě zadarmo někde před barákem do křoví. To máte zadarmo. Pokud k tomu přizvete porodní asistentku anebo kartářku, budete už platit.

Jestliže jste normální, tak budete rodit v porodnici. Otec u porodu si musí koupit za dvacku chirurgický set, a jestli nechcete rodit v zaplivané místnosti, kde bliká zářivka a na zemi jsou zaschlé skvrny od krve, tak si zaplatíte nadstandardní porodní sál. Po porodu máte možnost si zaplatit nadstandardní pokoj, kde budete mít televizi se dvěma kanály, které zrní. To máme za zhruba čtyři tisíce. Samozřejmě podle počtu dní.

No a pak máte doma mimino. Na miminu je dobré, že nic neprojí, jelikož ho živíte z vlastních zdrojů. Nicméně tu máme plíny. To máme zhruba litr za měsíc. Samozřejmě, že si můžete pořídit látkové pleny a každý den je přepírat. Já osobně kdybych přepíral látkové pleny, tak mě do tří měsíců odvezou do ústavu, protože bych zešílel.

Dále tu máme oblečení. Děti totiž z nějakého důvodu neustále rostou, takže jim musíte kupovat pořád nové a nové oblečení. Se vším všudy to máme zhruba dva tisíce měsíčně.

Dítě je chcípák, co nic nevydrží, takže tu jsou ještě různé léky, mastičky nebo zásypy na opruzeniny, speciální věci na koupání a podobně. To může dělat pětikilo měsíčně. Jakmile je něco pro děti, tak je to drahé jak prase.

Pokud nemáte mléko, tak k tomu můžete rovnou připočítat další pětistovku na Nutrilon. Pak tu je ještě spousta nezbytných nesmyslů, jako jsou dudáky, lahvičky, sterilizátor lahviček, cestovní postýlky, očkování a tak dále.

Suma sumárum to máme devadesát tisíc korun za rok. Rodičovský příspěvek záleží na době, na kterou si to rozložíte, ale pokud budeme brát zlatý střed, tedy dva roky, tak z rodičovské vytřískáte krásných 132 tisíc ročně. Tím pádem až odečtete náklady na dítě, tak vám zbude báječných a dechberoucích 42 tisíc na rok. To je hezké. To si můžete dopřát klidně jednou měsíčně jednoho lahváče anebo si zajít jednou za čtvrtletí do kina. Pokud jste samoživitel, tak jste v prdeli.

První rok dítěte je navíc ten nejlevnější. Tím, jak dítě roste, potřebuje nezbytně další drahé kraviny. Od chodítka přes šlapadlo až ke kolu. Předražené hračky z reklam plus jídlo. Ze začátku příkrmy a pak mu už normálka vaříte. Přidáte ještě boty, které mu vydrží měsíc a pak mu jsou už malé, a ještě je potřeba znovu předělat dětský pokoj, protože jste ho původně předělali špatně. Nezapomínejte taktéž na ztráty z poškozené domácnosti. Počmáraná zeď se musí přemalovat. Vyrvaný šuplík u komody znamená koupit novou komodu a tak dále a jste tam ročně za příjemných sto tisíc.

Čím je dítě starší, tím víc prachů z vás tahá. Za různé kroužky, tábory, věci na koníčky. Potraty u promiskuitních puberťáků taky nejsou zadarmo. Studenti potřebují spoustu peněz na večírky a podobně. Suma sumárum vás vaše dítě vyjde od narození do osmnácti klidně i na dva miliony. No není to báječné?

Ano, děti jsou radost a štěstí. Pokud se na to podíváme z toho finančního pohledu, tak na jedné straně máme dítě, které bude stát dva miliony. Na druhou stranu, až budete vy staří a nemohoucí, tak vám vaše dítě zaplatí starobinec, kde vám budou zřízenci krást důchod a ve spánku kreslit fixou na čelo genitál jen tak pro srandu. A o tom to všechno je.

Děti by se neměly přepočítávat na peníze, jelikož pro prachy si je neděláme. Tedy vyjma autora tohoto článku, který ze svého syna vytřískal už majlant.