Silvestrovské oslavy (ilustrační foto)

Silvestrovské oslavy (ilustrační foto) Zdroj: Tereza Stonišová

Kuriózní silvestrovské zvyky: Rozbíjení talířů, barevné podprsenky i vyhazování z okna

Ohňostroje, bujaré oslavy a přehlídka bizarních estrád v televizi. Český silvestr známe všichni dobře a asi nás na něm nic nepřekvapí. Ne tak tomu je v různých částech světa, kde jsou zvyky spojené s přelomem roku často celkem bizarní. Přečtěte si, kde se na Nový rok vyhazují kýble plné vody z okna nebo který národ zapéká do zákusků mince pro štěstí.

Nejdříve se podíváme do Evropy. Třeba ve Španělsku je po léta zvykem nacpat si o silvestrovské půlnoci do pusy 12 bobulí hroznového vína a s každou z nich v duchu vyslovit jedno přání. Komu se to podaří, toho by mělo v následujícím roce provázet štěstí. Trochu jinak se se štěstím vypořádávají Irové. Ti hážou proti zdi krajíce chleba, aby se pro přicházející rok zbavili zlých duchů.

V Dánsku se od nich možná inspirovali – tam ale na silvestra hážou rovnou talíři, dokonce pro tento účel Dánové po celý rok shromažďují neužívané či nepotřebné nádobí. A ve Švýcarsku se zase hází zmrzlinou na zem. Také pro štěstí.

Mimo starý kontinent najdeme ale ještě větší bizarnosti. V některých zemích se tradice pojí s vyhazováním věcí z okna – na Portoriku se hází kýble plné vody, v Jihoafrické republice starý nábytek. Na Filipínách tradice radí se na silvestra obklopit kulatými věcmi – mají symbolizovat mince, a tedy bohatství.

To si přejí i v Rumunsku, kde pro bohatství hážou mince do vody, a v Estonsku, kde se kvůli hojnosti na první den nového roku přesně sedmkrát jí. V Bolívii se zase mince zapékají do dortů – kdo ve svém kousku dezertu jednu najde, tomu se má v příštím roce dařit.

Další kategorií jsou pak zvyky spojené s barvou spodního prádla – Turci například věří, že jim štěstí do nového roku přinesou trenýrky či podprsenka červené barvy. A v některých jihoamerických zemích je výběr prádla ještě sofistikovanější – každá barva symbolizuje jinou budoucnost. S červenými spodky můžete od nového roku čekat lásku, se zlatými peníze a s bílými klid a pokoj.

Není asi žádné překvapení, že ten nejnebezpečnější zvyk pochází ze Sibiře. Rusové v některých zauralských částech největší země světa na nový rok skáčou do namrzlých jezer a drží při tom v rukou kmen stromu. Sečteno a podtrženo se tedy dá říci, že je v Čechách na silvestra s našimi pár rachejtlemi vlastně celkem nuda.