Móda Dior poprvé v Moskvě.

Móda Dior poprvé v Moskvě. Zdroj: vintage.es

Móda Dior poprvé v Moskvě.
Móda Dior poprvé v Moskvě.
Móda Dior poprvé v Moskvě.
Móda Dior poprvé v Moskvě.
Móda Dior poprvé v Moskvě.
18
Fotogalerie

V SSSR povolili soudruzi první módní přehlídku v roce 1959, skončila neúspěchem značky Dior

Christian Dior se zapsal do srdcí lidí svou výjimečností, citem pro módu a také vůněmi. Cesta jeho módního domu k úspěchu směrem na východ od Paříže byla však trnitá.

Christian Dior, jeden z nejvlivnějších francouzských a světových návrhářů, zemřel v roce 1957. Jeho úmrtí bylo poměrně nečekané, protože přišlo ve věku dvaapadesáti let, kdy byl v plné formě. Srdeční selhání jej zastihlo na dovolené v Itálii. Podle francouzského dědického práva měl po Diorově smrti (protože neměl děti ani žijící rodiče) jeho majetek dědit bratr Raymond. Bylo však známým faktem, že bratři se nemohou ani vystát, jelikož Raymond nikdy neakceptoval fakt, že Christian byl homosexuál. Předpokládalo se proto, že dedičkou bude Raymondova dcera Françoise. Ta se pro změnu stala fanatickou fašistkou, a Dior tak svoji rodinu vydědil.

Po jeho smrti se uměleckým ředitelem módního domu stal Diorův asistent Yves Saint Laurent. Vstupu na východní trh a velké módní přehlídky v Moskvě se tak sám zakladatel značky nedočkal. Předvádět šaty na módních molech bylo totiž v SSSR povoleno až v roce 1959 a to byla velká příležitost pro módní dům Dior.

Přestože bylo na velkolepé akci k dispozici jedenáct tisíc míst, byli zde především komunističtí pohlaváři a členové sovětské elity. Proto se tři z dvanácti modelek rozhodly projít centrem města a představit módu Dior také obyčejným lidem. A právě z této procházky pochází většina fotografií, které můžete vidět v galerii.

Pochvaly se však v tisku ani modelky, ani modely, které měly na sobě, nedočkaly. O šatech se psalo jako o nepraktických, nenositelných a rozhodně nevhodných pro sovětské ženy nebo také jako o výstřelcích buržoazních návrhářů.

Z fotografií lze cítit zvláštní atmosféra. Střetnutí dvou naprosto rozdílných světů.