Zdroj: Profimedia.cz

Klamavé zprávy a podvody na Facebooku: Jak je rozpoznat?

Falešné a klamavé zprávy (takzvané hoaxy) i zavádějící informace jsou pro naši komunitu škodlivé, činí svět méně informovaným a podrývají důvěru. Může se jednat o šokující příběhy či nabídky dárků, které mají přitáhnout pozornost čtenáře, nebo o pokusy odkázat lidi na externí URL určenou pro sbírání osobních dat, například telefonních čísel a e-mailových adres.

Je proto důležité vyznat se v oněch rozličných způsobech, jakými se podvodníci snaží lidi oklamat. Přinášíme vám proto několik tipů, jak rozpoznat zavádějící a občas i nebezpečný internetový obsah:

K titulkům zpráv buďte skeptičtí

Klamavé zprávy jsou často provázeny chytlavými titulky psanými velkými písmeny a zakončenými vykřičníky. Pokud vám šokující tvrzení v titulku zprávy přijde neuvěřitelné, pak nejspíš nebude pravdivé.

Detailně si prohlédněte URL

Strojená URL či taková, jež se snaží imitovat jinou, je varovným signálem, že může jít o falešné zprávy. Mnoho podvodných webových stránek napodobuje již existující stránky, ovšem i tak musí v URL provést drobné změny. Adresu tedy raději vždy porovnejte s ověřenými zdroji.

Prověřte zdroj

Ujistěte se, že příběh pochází od zdroje, kterému důvěřujete a jenž má dobré renomé, co se týče přesnosti a správnosti informací. Pokud zpráva vzešla od vám neznámé organizace, pročtěte si její profil (například sekci „O nás“) na webové stránce, abyste se o ní dozvěděli více.

Profimedia.cz

Všímejte si nezvyklého formátování

Stránky s falešnými zprávami často obsahují překlepy a nemotorné formátování či rozvržení stránky. Pokud toto na stránce zaznamenáte, zpozorněte.

Zaměřte se na fotky

Falešné zprávy často obsahují zmanipulované obrázky či videa. Někdy mohou být i autentické, ovšem vytržené z kontextu. Můžete si zkusit obrázek či fotografii najít ve vyhledávači, abyste si ověřili, odkud pochází.

Zkontrolujte data

Falešné zprávy mohou obsahovat zcela nesmyslné časové osy, případně pracují se změněnými daty událostí.

Prozkoumejte důkazy

Podívejte se na zdroje, na něž autor odkazuje, a ověřte si, že jsou přesné. Chybějící důkazy či odkazy na nejmenované experty mohou naznačovat, že je příběh smyšlený.

Najděte si další zmínky

Jestli se vám nepodařilo dohledat stejný příběh i na dalších zpravodajských zdrojích, může to být známkou jeho falešnosti. Pokud příběh najdete i na jiných důvěryhodných stránkách, pak je pravděpodobně skutečný.

Není to jen vtip?

Někdy je těžké rozeznat falešné zprávy od vtipu či satiry. Prověřte si, zda náhodou není zdroj příběhu znám jako šiřitel parodií či zda detaily příběhu a jeho celkové vyznění nenaznačují, že jde jen o legraci.

Některé zprávy jsou falešné záměrně

K tomu, co čtete, vždy přistupujte s dávkou kritiky. Sdílejte jen ty zprávy, o nichž víte, že jsou věrohodné.

Chceme-li chránit své účty a soukromí, je zásadní udržovat si vůči internetovému obsahu jistou míru skepticismu a pečlivě jej zkoumat.