Lvice, která kojí leopardí mládě.

Lvice, která kojí leopardí mládě. Zdroj: WP

Lvice, která kojí leopardí mládě.
Lvice, která kojí leopardí mládě.
Lvice, která kojí leopardí mládě.
Lvice, která kojí leopardí mládě.
5
Fotogalerie

Lvice, která přepíše učebnice. Kojila totiž mládě leoparda

Příběh, který včera ohromil odbornou i laickou veřejnost, má zatím neznámý konec. Vědci upozorňují, že je pravděpodobnější, že se happyend neodehraje. Už nyní ale došlo k něčemu nevídanému a zatím nepopsanému. Lvice žijící v divoké přírodě totiž nakrmila cizí, totiž leopardí mládě.

Snímek, který již stačil obletět odborné weby i světová média, ukazuje samici, která v klidu a bez většího zaujetí leží na zemi a na jejím cecku je přisáté malé leopardí mládě. Úkaz, který zachytil jeden z turistů v Tanzanii, je tak neobvyklý, že vzbudil pozornost doslova ihned po pořízení fotografií.

 

Luku Hunterovi, řediteli organizace, která se zabývá ochranou kočkovitých šelem, prý při pohledu na amatérské snímky nejmenovaného turisty „spadla čelist“. Nikdy nic takového neviděl, a to se lvy a leopardy a dalšími kočkovitými šelmami žijícími ve volné přírodě zabývá celý život. Že by matka kojila cizí mládě, to bylo zatím popsáno jen u lvů, kteří vyrůstali v zajetí. Navíc se vždy jednalo o mláďata stejného druhu, tedy o další lvíčata, která za různých okolností přišla o možnost krmení od vlastní matky. Zatím nikdy však nebylo popsáno, že lvice krmila mládě nejen cizí, ale dokonce i cizího druhu, a to ani v případě lvů ze zoologických zahrad.

Snímek pochází z rezervace Ngorongo, kde byl pořízen toto úterý. Lvice se jmenuje Nosikitok a sama má tři mláďata. A zde začíná smutnější část příběhu – není totiž jasné, kde jsou malá lvíčata, která lvice před nedávnem porodila. Nenacházejí se ani poblíž matky, ani ostatních lvů, které sledují elektronické obojky. Nejistý osud má také samotné leopardí mládě, u něhož naopak není jasné, kde má matku. Hrozí, že tohoto malého „vetřelce“ bez ohledu na jeho roztomilost nepřijme lví smečka, která v něm neuvidí nic než potravu. Odborníci budou podivhuhodný případ nadále sledovat, drobnému leopardímu mláděti však nedávají příliš naději.