Zdroj: eVisions

Hledáte pronájem? Zjistěte, na co máte právo

Každý nemá peníze na vlastní bydlení. Pokud nemůžete nebo prostě nechcete bydlet ve vlastním bytě a dáváte přednost pronájmu, pozorně čtěte, kde končí pravomoci vašeho bytného. Na co všechno máte nárok a na co si dát pozor? 

Chcete si nastěhovat domů mazlíčka? 

Zuzka s Michalem si před rokem pronajmuli byt v Praze a teď si pořídili štěně labradora. Majiteli se to ale nelíbí. Může vám vlastník bytu mluvit do domácích mazlíčků? Odpověď je ne. Nikdo vám nemůže diktovat, jestli si smíte pořídit čtyřnohého přítele nebo ne. Problém by nastal jedině v případě, že by váš mazlíček působil obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Pokud vaše zvíře ale cokoli poškodí v bytě nebo domě, jste povinni to hradit z vlastní kapsy. 

Co když vás bude v bytě víc? 

Změnila se vaše situace a našli jste k sobě druhou polovičku? Marek se nastěhoval do bytu ve Stodůlkách během svých vysokoškolských studií. Pře pár měsíci se seznámil s Klárou a rozhodl se, že si jí nastěhuje do pronájmu. Musí čekat na vyjádření majitele? Pronajímatele se nemusíte ptát a další osobu si můžete do bytu bez obav nastěhovat. Jste ovšem povinni mu zvýšení počtu osob v bytě oznámit. V případě, že máte v bytě trvalé bydliště, můžete dokonce byt pronajímat třetí osobě.

Jak je to s těmi opravami?

Jana bydlí v pronájmu dlouho a po několika letech by ráda vymalovala. Barvu chce zaplatit po své bytné, má na to ale právo? Ne. Co souvisí s údržbou bytu a považuje se za drobné opravy a úpravy, platíte vy jakožto nájemník. Pokud si tak budete chtít například vyměnit zámek u dveří nebo vám doslouží baterie v koupelně, hradíte to z vlastních prostředků. Co všechno se považuje za drobné opravy najdete v nařízení vlády č. 308/2015 Sb. Než se s pronajímatelem začnete dohadovat, pozorně si seznam přečtěte. 

Pronájem vybírejte pečlivě

Pokud si chcete pronajmout byt, dobře si prohlédněte nejenom samotný byt, ale také dům, ve kterém se byt nachází. Vezměte v potaz, jak vypadají společné prostory, jestli váš byt nebude sousedit s výtahem, zeptejte se, jací lidé v domě žijí. Obraťte se na realitní kancelář Home Sweet Home. Makléř vám zodpoví všechny otázky ohledně bytu i vybrané lokality. Váš vysněný byt vám nikdo nevyfoukne, a navíc budete mít jistotu prověřené osoby pronajímatele.