Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Málem se utopili, pobřežní střáž je zachránila. 1100 uprchlíků plulo z Afriky
Málem se utopili, pobřežní střáž je zachránila. 1100 uprchlíků plulo z Afriky
Málem se utopili, pobřežní střáž je zachránila. 1100 uprchlíků plulo z Afriky
Málem se utopili, pobřežní střáž je zachránila. 1100 uprchlíků plulo z Afriky
Jižní Súdán má miliony lidí na útěku
21
Fotogalerie

Cesty smrti: Mapa migračních tras v Africe ukazuje místa, kde pašeráci vydělají miliardu ročně

Jsou to často smrtící cesty, po nichž ale momentálně putují statisíce lidí z desítek zemí Afriky. Míří na sever kontinentu ke Středozemnímu moři, odkud je pašerácké lodě dopravují do Evropy. Letos především do Itálie. Tisíce lidí u toho však zahynou, přestože gangům platí každý za „převoz“ stovky až tisíce dolarů.

Kolik přesně uprchlíků míří z Afriky v současnosti do Evropy, není jasné, ale odhady hovoří minimálně o několika stovkách tisíc. V příštích letech to mohou být až milióny osob.

Mapa africké migraceMapa africké migrace|UNICEF

Podle poslední zprávy Dětského fondu Spojených národů (UNICEF) dochází na migračních trasách v Africe často ze stran ozbrojených skupin a převaděčů k obtěžování, vydírání, zadržování, věznění i znásilňování. Týká se to především žen a dětí, jež cestují bez doprovodu dospělých. 

Na cestách Afrikou prý byla vystavena nějaké formě násilí či obtěžování většina migrantů. Může se jednat o různé formy nátlaku, které pašeráci používají. Přestože uprchlíci musí za všechno zaplatit, často trpí nedostatkem jídla a vody či spí ve zcela nedůstojných podmínkách.

Zhruba polovina žen, jež cestují bez mužského doprovodu, byla podle zprávy UNICEF vystavena sexuálnímu obtěžování. Některé byly znásilněny, další donuceny k sexu, protože neměly dostatek požadovaných peněz pro převaděče.

Obětí miliardového byznysu, jenž se točí v Africe kolem migrantů, jsou často děti. Kolik přesně lidí každý rok na uprchlických trasách v Africe zemře, není jasné, nikdo není schopen dát čísla dohromady. Odhady jdou do tisíců. V loňském roce pak podle UNHCR, Úřadu vysokého komisaře Spojených národů pro uprchlíky, zemřelo pouze při plavbě ve Středozemním moři kolem 5000 lidí.

Hlavními zeměmi, odkud lidé z černého kontinentu prchají, jsou Somálsko, Eritrea, Súdán, Egypt, Mali, Guinea, Senegal, Pobřeží slonoviny a Nigérie. Do Evropy se pak dostávají většinou přes Libyi, která je rozvrácená chaosem a válkou. Jsou zde proto ideální podmínky pro nejrůznější mafie a gangy.

Za cestu Afrikou se platí různé ceny. Samotní migranti hovoří o tom, že startovací cena je 200 dolarů, ale může se vyšplhat až k několika tisícům dolarů. To podle toho, kolik máte peněz a jaké jsou vám po cestě „poskytnuty služby“. Za hodně peněz si můžete zaplatit i pohodlnou dopravu a ozbrojený doprovod. Lidé, kteří mají peněz málo nebo je vůbec nemají, musí někdy cestu „odpracovat“ za často otrockých podmínek. Ženy a děti jsou u toho někdy nuceny k prostituci a s lidmi se také obchoduje.