Kráter Batagajka

Kráter Batagajka Zdroj: Alexandr Gabyšev, Siberia Times

Na Sibiři se propadá obří kráter, místní mu říkají Brána do podzemí

Nedaleko pramene jakutské řeky Jany, která protéká severovýchodní částí odlehlé Sibiře, se nachází zvláštní úkaz, pro jehož činnost zatím nikdo nemá přesné vysvětlení. V Jakutské republice v Rusku vzniká obří kráter, který se neustále zvětšuje a jehož rozměry jsou již nyní znepokojující.

Obří propast, Brána do podzemí nebo také Pulec. Takové má názvy kráter Batagajka, který fascinuje i děsí nejen ruské geology. Má opravdu tvar pulce, proto mu tak geologové začali říkat. Nachází se v odlehlém neobydleném území Jakutské republiky na ruské Sibiři, v místě, kde půdou je prakticky pouze permafrost.

Pro vědce je však tato Brána do podzemí také možností, jak studovat permafrost. Ten podle závěrů ruských geologů může velmi přesně ukázat, jak se na jeho složení podílí globální oteplování a změny klimatu. Je také možné analyzovat, jak se půda chovala v dřívějších letech a jak se její pomyslné chování během desetiletí změnilo. Obecně existují dva typy permafrostu. Ten první pohřbila doba ledová a je tak pod zemským povrchem již tisíce let zakonzervován. Druhý typ se tvoří pod půdou sám, například vlivem mrznutí podzemních vod. Právě takový permafrost je v Batagajce a ten také bude předmětem vědeckého zkoumání.

 

Kráter lze nazvat staronovým – začal sice vznikat už v časech Sovětského svazu, v 60. letech minulého století, ovšem každým rokem se zvětšuje a jeho rozšiřování se nedaří nijak zastavit ani vysvětlit. V pátek vydala ruská média zprávy o tom, že se Batagajka opět zvětšila a tempo růstu se stále zrychluje. Nyní se prohlubuje tempem 15 metrů ročně, minulý rok to bylo ještě rychleji. Kráter začal vznikat nešetrným zásahem člověka – v místě byl vykácen rozsáhlý les. Kráter je hluboký místy až 86 metrů, na délku pak měří mírně přes kilometr. V prosinci 2016 překročil další pomyslný rekord – rychlost jeho propadu se zvýšila o další metr.