Gordon Cummins a jedna z jeho obětí.

Gordon Cummins a jedna z jeho obětí. Zdroj: Archív

Šarmantní důstojník RAF, z něhož se stal sériový vrah. Přečtěte si příběh novodobého Jacka Rozparovače

Narodil se v anglickém Yorku roku 1914. Byl pohledný, inteligentní a sympatický. Během 2. světové války sloužil jako poručík Královského letectva neboli RAF. Dodnes nevíme, co se Gordonu Cumminsovi stalo, a proč se z pohledného mladíka stal sériový vrah, který zabíjel v Londýně při zatemnění v kritickém roce 1942. 

Počátkem února roku 1942 sužovaly Londýn nálety německé Luftwaffe. Londýn se střídavě nořil do tmy, jeho obyvatelé se každou chvíli schovávali do krytů. Vláda zasedala v rozsáhlém londýnském podzemí, speciálně upravené pro tyto účely.

V téže době se vydala čtyřicetiletá Evelyn Hamiltonová za prací do Grimsby. Neměla manžela a svou předchozí práci ztratila, a tak cestovala s veškerým svým majetkem, pečlivě složeným v obrovském kufru, do Grimsby. Měla tam začít pracovat jako lékárnice. Před cestou se však ještě noc zdržela v Londýně. Ubytovala se v nocležně, a kvečeru si skočila pro něco do krámu. Zpátky se už nikdy nevrátia. Ráno ji našli uškrcenou a znásilněnou ležet na ulici. Elektrikář, který ji objevil, ihned přivolal policii. Ta od té chvíle začala pátrat po vrahovi, aniž by ovšem tušila, že se k Evelyn zanedlouho přidají další oběti.

Evelyn Oatleyová, pohledná pětatřicetiletá pokojská, bydlela v centru Londýna poblíž Soho. Měla vážnou známost a podle všeho vedla skromný a spokojený život. Našli ji uškrcenou a znásilněnou noc poté, kdy zemřela magistra farmacie Hamiltonová.

Další dva únorové dny přinesly další tři vraždy. Doris, Greta a Margharet byly zavražděny velmi podobným způsobem, a Scotland Yard si byl jist, že za vraždami stojí tentýž pachatel. Neměli však ponětí, kdo by to mohl být – nezanechával po sobě žádné stopy. podle nichž by bylo možné jej identifikovat. Londýn se zahalil do ponuré atmosféry strachu, a kromě všudypřítomné tísni z probíhající války se tak navíc přidala i obava o to, kdo bude další obětí neznámého sériového vraha. Lidé jej začali přirovnávat k Jacku Rozparovači, který vraždil o více než půlstoletí dříve než tehdy neznámý vrah.

 

K jeho odhalení přispěla až náhoda. Jednu z žen totiž viděli vycházet z restaurace, v doprovodu muže, který jí na ulici začal sahat pod kabát. Podle svědků je vyzvala, ať to nedělá. Když toho nenechal, začali se prát a muž ji začal škrtit. Přivolaný strážník se chtěl ženy zastat, ovšem muž mezitím utekl. Na místě však nechal stopu – část oděvu, na němž bylo napsané jeho vojenské číslo. Díky tomu policie zjistila, že jde o důstojníka RAF, a začala po něm pátrat.

Gordon Cummins byl dopaden o několik dní později a zadržen. Během soudu odmítl vypovídat, pouze uvedl, že nic neprovedl, nikoho nezabil a nemá s vraždami nic společného. Jeho otisky prstů se však našly na všech obětech, které zabil. Cummins byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Popraven byl v dubnu 1942 a pro Británii je stále symbolem druhého nejodpudivějšího sériového vraha po Jacku Rozparovači.