Berbie z roku 1992

Berbie z roku 1992 Zdroj: Flickr, vaniljapulla

Barbie a Ken v kostýmech ze Star Treku
První panenka Barbie z roku 1959
Barbie ve skafandru
Lammily prožívá přesně to, co většina náctiletých dívek
Živá Barbie z Ukrajiny investovala do svého vzhledu už 10 milionů
11
Fotogalerie

Jako Armstrong i Hermiona: Prsatá panenka je odrazem své doby

Naddimenzovaná hruď a pas, co by šel obejmout jednou rukou. Dlouhé útlé končetiny a oči přes čtvrtinu obličeje. Indicie, které snad každého neomylně dovedou k panence Barbie, hračce, jež se stala fenoménem. To uznají i ti, pro něž je záležitostí spíše nevkusnou, navíc s nereálnými proporcemi, jejichž vliv na dětské (sebe)vnímání může být přinejmenším diskutabilní. Barbie je totiž více než pouhou panenkou. Byla, je a nějakou dobu ještě bude věrným odrazem své doby. 

Plastová pop-kulturní ikona se zrodila koncem padesátých let a své předchůdkyně, klasické šifonové panenky, doslova převálcovala. Jak to? „Byla to panenka v podobě ženy, do které si malé holčičky mohly projektovat samy sebe. Viděly v ní své dospělé a nezávislé já,“ vysvětluje pro Huff Post People Anne Monierová, organizátorka výstavy panenek Barbie, jenž bude až do září k vidění v pařížském Umělecko-průmyslovém muzeu.

Superstar Barbie: Maloval ji Warhol, oblékal Lagerfeld

Stylizace panenky odrážela nejenom aktuální módu, ale i události a celospolečenská témata té které doby. V roce 1965 si po vzoru Neila Armstronga Barbie oblékla skafandr. V sedmdesátých letech provedl Mattel první pokus o černošskou variantu, úspěšně dotažený až na počátku let osmdesátých. A na pultech se dokonce objevila i panenka bez vlasů, po chemoterapii. 

Barbie nenechaly klidnou ani kultovní filmy a seriály – společně se svým mladším mužským protějškem Kenem se objevila v typickém kostýmu ze Star Treku, Harryho Pottera nebo Hunger Games. A fungovalo to i obráceně. Jako postava pronikla do řady filmů a seriálů, namátkou Simpsonových, Přátel nebo (pochopitelně) animovaného příběhu Toy Story. A coby správnou hvězdu ji oblékal Karl Lagerfeld a maloval Andy Warhol.

Dny sečteny?

Na první pohled by se mohlo zdát, že dnes už je Barbie přeci jen lehce za zenitem. Nicméně i když příjmy z jejího prodeje klesají, na druhou stranu nic nenasvědčuje tomu, že by populární panenka měla být zcela odklizena na smetiště dějin. Spíše se dá předpokládat, že v souladu s dosavadní praxí bude příští Barbína létat na dronu.