Když vědci tančí... a jedí brouky.

Když vědci tančí... a jedí brouky. Zdroj: Wissenschaftsball

Nóbl plesů je ve Vídni dost, vědátoři na tom svém budou servírovat brouky

Když se řekne vídeňský ples, asi se vám vybaví nóbl róby, valčíky na hudbu Johanna Strausse mladšího a vůbec prostě atmosféra konzervativní snobárny. Zástupci vědců se rozhodli stereotypy trochu narušit, a zároveň si rýpnout do ultrapravice.

Ve Vídni je plesů každoročně nepočítaně, a tak se organizátoři tohoto nového (první byl loni) rozhodli bojovat o pozornost některými kuriozitami. Tou hlavní je slavnostní menu: mouční červi, kobylky, cvrčci v chilli či housenky v citrusové zálivce. Nápojový bar (patrně nealkoholický) zajistí vídeňské vodárny.

Stoly pak budou zdobit masožravé rostliny – asi je budou účastníci moci krmit, když sami na brouky nebudou mít chuť. Další zábavu zajistí třeba 3D tiskárna na motýlky (jakože na módu, ne na další hmyz) či simulovaný deštík meteoritů. Loňský program byl neméně šprtský – kvantová diskotéka či přednáška o pravděpodobnostech v ruletě.

Ale nejedná se o žádný srandapodnik: pořádá se přímo na vídeňské radnici a s organizací pomáhá svaz novinářů Presseclub Concordia, který už svůj slavný ples pořádá nějakých sto padesát let. Svou záštitu nabídli rakouský vicekancléř či vídeňský primátor.

Ples věd tak trochu kontrastuje s Akademickým plesem, který se shodou okolností koná o den dříve. Ten je právě proslulý jako velice konzervativní, ba ultrapravicová akce. „Vídeňský ples věd reprezentuje vídeňskou vědeckou a výzkumnou komunitu v celé její výtečnosti a diverzitě,“ hlásají organizátoři a připomínají, že vědátoři a studenti představují osminu vídeňské populace, přičemž každý čtvrtý je z ciziny. Kromě toho výtěžek z loterie půjde na pomoc uprchlíkům.