Vánoční koza ani letos nepřežila

Vánoční koza ani letos nepřežila Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/Mats Astrand/TT

Švédská vánoční koza nepřežila. Opilec zapálil ji i sebe

Kolemjdoucí, nebo možná komplic, ve švédském městě Gävle natočil opilého žháře, jak likviduje tradiční sváteční kozu, totiž sochu v nadživotní velikosti. Noviny nasáklé benzínem se ale ukázaly jako dvojsečná zbraň a pachatel sám vzplál. Policisté mladíka brzy lapili a nechali vyspat, aby ho vůbec mohli vyslechnout.

„Podezřelý měl u sebe noviny a zapalovače a oblékl si kuklu,“ řekl deníku Expressen Peter Hultqvist z tamní policie. I přes kuklu si ale ožehl obličej. „Byl opilý a páchl benzínem.“ Policisté ještě pátrají po komplicovi. Ač byly asi tři hodiny v noci, policie přijela celkem rychle. Jenže kozu se uhasit nepodařilo a do hodiny lehla popelem.

Koza se už s devíti tisíci svých fanoušků na Twitteru rozloučila: „Omlouvám se, že vás letos opouštím příliš brzy! Děkuji za skvělé časy strávené s vámi, přátelé. Uvidíme se příští rok na oslavě mých padesátin!“

Veliká slaměná socha kozy má v Gävle tradici od roku 1966 a stejně tak dlouhá tradice je ji zapalovat – něco jako kácení májky u nás. Hned první rok obří koza lehla popelem s úderem Nového roku; naštěstí už tehdy byla pojištěná. Další ročníky jsou bohaté na kuriozity. Třeba roku 2001 švédští hostitelé přesvědčili svého amerického kamaráda, že tradiční zapalování kozy je legální; naivně se při činu nechal chytit strávil dva týdny za mřížemi. A navíc mu soudce zabavil zapalovač, že prý s ním neumí zacházet. O čtyři roky později vzala kozu útokem parta Santa Clausů a perníčkových panáků, sochu zapálili ohnivým šípem už třetího prosince.

Hackeři versus bezdomovci

Někdy zafungují nejrůznější ochranná opatření, od plotů a hlídek (někdy profesionální ochranky, jindy hasičů, vojáků, taxikářů, bezdomovců i jiných dobrovolníků) přes webkamery až po nehořlavou impregnaci, někdy ale ne. Někdy kozu vandalové zničili i bez ohně, jednou ji dokonce zlikvidovalo auto. Jindy se jistí bídáci pokusili uplatit ochranku a zamýšleli kozu unést vrtulníkem do Stockholmu. Když zrovna roku 1994 koza přežila, vyrazila s hokejovou reprezentací do Itálie na mistrovství světa.

A terčem útoku se staly i webové stránky kozy, roku 2004 webkamera vysílala sdělení ve smyslu „hoř, podělaná kozo“. Zda koza přežije, si dokonce můžete vsadit. Navíc je koza v Gävle od roku 1986 předmětem nesmiřitelné války mezi klubem přírodovědců a svazem obchodníků – a tak jsou ve městě vždy kozy dvě. Obvykle se přetahují, kdo svou kozu dostane do Guinnesovy knihy rekordů; ta největší zatím měla k patnácti metrům.

Takto vypadala letošní inaugurace nebožky kozy: