dům v Soukenické 12 půjde k zemi

dům v Soukenické 12 půjde k zemi Zdroj: Google Street View

Developeři asi zbourají další historický dům ve centru Prahy, nahradí ho osmipatrová novostavba

Z pražské památkové rezervace patrně zmizí další historický dům. Dlouho chátrající dvoupodlažní budovu v Soukenické 12 na Starém městě má nahradit osmipatrová novostavba s podzemními garážemi. V těchto dnech by měl stavební úřad Prahy 1 rozhodovat o demoličním výměru.

Vyjádření úřadu se ČTK zatím nepodařilo získat. Už dřív povolil bourání dvou klasicistních křídel domu ve dvoře objektu.Podle podkladů, které má ČTK k dispozici, dal už v květnu úřad souhlas se záchrannými pracemi, které se mimo jiné týkaly havarijního stravu střechy.

Investor, firma Bau-invest, ovšem z domu sundal celou střešní krytinu, včetně krovů. Z červencového kontrolního zápisu pražských památkářů vyplývá, že historický krov odstranil investor bez povolení.

Investor se v materiálu hájí posudkem znaleckého ústavu.Památkáři už v minulosti stavbu administrativně obytného domu povolili. Podmínkou ale bylo zachování a přestavba domu původního.

V centru města je řada historických domů, které nikdo nevyužívá a které jsou v havarijním stavu. Kritici tvrdí, že majitelé nechávají budovy chátrat záměrně, aby docílili jejich demolice a mohli na lukrativních pozemcích vybudovat novostavby. Naposledy se bouřlivá diskuse vedla kolem demolice zbytku někdejších tiskáren v Opletalově ulici. Majitel usiluje i o zbourání přilehlého rohového domu.