Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Válka ve vesmíru bude dříve než si myslíte

"Čína i Rusko chtějí dohnat převahu USA ve vesmíru a to jakýmikoliv prostředky, včetně těch vojenských. Tento boj o moc může nakonec přerůst v ozbrojený konflikt ve vesmíru, který se pak přinese na povrch celé panety,“ píše nejstarší vědecký časopis v USA Scientific American.

Podle Jamese Clappera, který radí prezidentovi USA a je šéfem tajné služby DNI, se Čína i Rusko snaží vyvinout zbraně, kterými by mohli ničit americké satelity a odstartovat tak válku ve vesmíru. Zmiňuje i čínský test z roku 2007, kdy Čína sestřelila jeden ze svých satelitů ve výšce 865 kilometrů.

Proto, abyste zničili nepřátelský satelit, však není třeba raket. Dalšími možnostmi je vyslat na dálku ovládanou vesmírnou loď, která satelitu nastříká barvu na jeho optiku. Další varianty útoku jsou: Zničení komunikačních antén, destabilizace satelitu, útok laserem nebo rušení frekvence, na které satelit vysílá.

Spojené státy v průběhu dalších pěti let plánují utratit 5 miliard dolarů k tomu, aby zlepšily jak obranné, tak útočné možnosti svého vesmírného programu. USA se také snaží vyřešit potenciální konflikt ve vesmíru prostřednictvím diplomatických prostředků, ale zatím neuspěly.

"Když to shrnu, USA určitě nechtějí konflikt ve vesmíru,“ říká Frank Rose, který je odpovědný za diplomatickou misi Ameriky na poli války ve vesíru.

"USA jsou připraveny najít s Čínou a Ruskem mírové řešení. Ale jedna věc by měla být jasná: Pokud na naše satelity někdo zaútočí, budeme se bránit,” uzavírá Rose.