Dětská sexuální otrokyně stojí podle OSN v Islámském státě pouhých 165 dolarů - ilustrační foto

Dětská sexuální otrokyně stojí podle OSN v Islámském státě pouhých 165 dolarů - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dětská sexuální otrokyně stojí podle OSN v Islámském státě pouhých 165 dolarů

Již nějakou dobu koluje světovými médií takzvaný ceník teroristického Islámského státu, kde mimo jiné najdete i „doporučenou cenu“, za kterou se mají prodávat dětské sexuální otrokyně. Nyní to oficiálně potvrdila OSN. Informovaly o tom mezinárodní televizní stanice či agentura Bloomberg.

„S těmito to dívkami se obchoduje stejně, jako s barely s ropou. Jednu dívku postupně prodá a koupí i pět nebo šest mužů. Jediná jejich spása je v tom, že je zpět ze zajetí vykoupí jejich rodiny. Výkupné se pohybuje v tisících dolarech,” řekl agentuře Bloomberg Zainab Bangura, pracovník OSN zabývající se problematikou sexuálních otrokyň.

Cena za otrokyni se ve zvráceném džihádistickém světě odvíjí podle jednoduché logiky - čím mladší dívka, tím vyšší cena. Dívky do devíti let se prodávají za 165 dolarů. Teenagerky stojí 124 dolarů. Pokud je ženě přes 40 let, stojí u jenom kolem 40 dolarů.

Do otroctví upadají nejčastěji dívky a ženy, které nevyznávají islám. Pouze tyto ženy smí bojovníci IS podle práva šaría zotročit. Do zajetí se tak například dostalo v severním Iráku 3000 jezídských dívek, které vyznávají směs křesťanství a islámu.