Javorový list jako symbol Kanady

Javorový list jako symbol Kanady Zdroj: profimedia.cz

Nejlepší pověst na světě má Kanada, Česko je na průměru, Rusko se ocitlo na dně

Nejlepší pověst na světě má Kanada, těsně ji pak následují Norsko, Švédsko a Švýcarsko. Česko skončilo z hodnocených států na 24. místě. Informovala o tom poradenská společnost Reputation Institute, která podobný žebříček sestavuje už šest let.

Hodnocení bylo provedeno na základě hlasování 78 tisíc lidí po celém světě a analýze ekonomických údajů, způsobu vládnutí, efektivitě státní správy, ochrany životního prostředí a další informací. Celkově bylo hodnoceno 55 zemí světa.

Kanada vyhrála už čtyřikrát. A jak se ukazuje, k dobré reputaci země nestačí ani sebelepší výkonnost ekonomiky, ani velikost. Rozhoduje celkový dlouhodobý dojem a spolehlivost. Právě proto podle organizátorů přišlo kvůli své agresivní politice a válce na Ukrajině o mnoho sympatií ve světě například Rusko. Česku zase škodí to, že v souvislosti s námi se neustále hovoří o korupci.

Jaké je tedy letošní pořadí států s nejlepší pověstí?

1. Kanada

2. Norsko

3. Švédsko

4. Švýcarsko

5. Austrálie

6. Finsko

7. Nový Zéland

8. Dánsko

9. Nizozemsko

10. Belgie 

Dále následují: Irsko, Rakousko, Velká Británie, Itálie, Německo, Japonsko, Španělsko, Portugalsko, Francie, Singapur, Thajsko, USA, Polsko, Česká republika a Tchaj-wan.

Zajímavé je, že lepší pověst než například Chile, Jižní Korea má například v tomto hodnocení finančně zruinované Řecko.

Z 55 hodnocených zemí mají vůbec nejhorší reputaci Nigérie, Rusko, Pákistán, Írán a poslední je podle očekávání Irák. 

Reputation Institute byla založena v Kodani a Bostonu v roce 1997 a radí stovkám významných firem světa, jak by si měly zlepšit svoji pověst.