Aplikace How old I look vyzkoušena na bustách královny Nefertiti.

Aplikace How old I look vyzkoušena na bustách královny Nefertiti. Zdroj: how-old.net

Nová aplikace tvrdí, že umí určit věk. Opravdu to zvládá?

Jestli se chcete pobavit, pak vám možná pomůže nová aplikace od společnosti Microsoft How-Old do I look. Pomocí inteligentních prvků se snaží co nejpřesněji určit věk z fotografie, kterou do aplikace uživatel nahraje. Aplikace se však ne vždy trefí, a výsledky jsou často komické. 

Aplikace se snaží rozpoznat, kolik máte na obličeji vrásek, jaké je postavení očí, tváře nebo nosu. Pomocí tzv. strojového učení a rozpoznávání obličejů se pak co nejpřesněji snaží o identifikaci správného věku. Tvůrci aplikace však zároveň upozorňují, že na zdokonalení aplikace ještě pracují.

Jestli jste v posledních dnech viděli na sociálních sítích oranžové rámečky s fotografiemi, nad kterými je napsaný věk, pak pochází právě z této aplikace. Server Svetaplikaci.cz dokonce uvádí, že firma Microsoft měla problém vysokým počtem uživatelů, a tak stránka how-old.net nebyla občas stoprocentně funkční.

Právě díky své nedokonalosti se stala aplikace zdrojem zábavy. Lidé na sociálních sítích jako Instagram či Facebook zkoušejí různě pitvořit obličeje, aby aplikaci zmátli. A vzhledem k tomu, že jedním z ukazatelů věku jsou právě vrásky, to není až takový problém. Když například vložíte do aplikace fotografii busty egyptské královny Nefertiti, která zemřela ve 40 letech, ukáže se vám věk 37 let. Busta, moderní a výrazně ošklivá (více o nové bustě královny Nefertiti zde), která do rysů skutečné Nefertiti má daleko, je ale o dva roky „starší“.

V diskusi pod aplikací jeden z uživatelů poznamenal, že aplikaci výrazně schází možnost dát vývojářům rychlou zpětnou vazbu – čili jestli aplikace věk trefila, nebo ne.