Tokio

Tokio Zdroj: Profimedia.cz

Nejlepšími městy pro život jsou Tokio, Vídeň a Berlín. Metropole Německa postupuje vpřed

O Berlíně se už několik let hovoří jako o městě, které zaznamenává kvalitativní růst v mnoha oblastech. A je stále oblíbenější i pro české turisty. Už deset let se navíc objevuje v mnoha žebříčcích kvality života stále výš a výš. V časopise Monocle, který od roku 2008 vyhlašuje reprezentativní pořadí 25 nejlepších míst světa pro život, skončil letos Berlín už na třetím místě. Za japonským Tokiem a rakouskou Vídní.

 

Průzkum kvality života podle časopisu Monocle obsahuje hodnocení mnoha faktorů – čistotu vzduchu a kvalitu vody, architektonické počiny, vyhodnocuje úroveň kriminality, řeší otázky nabídky kvalitního jídla a pití, možnosti pro podnikání či dokonce věci týkající se například designu.

První Tokio je sice přelidněné, je zde ale velmi malá kriminalita, výborné služby, široká nabídka kulturního vyžití a dobré podmínky pro byznys. Vídeň je zase kladně hodnocena kvůli relativně levné a hodně rozšířené městské hromadné dopravě, má téměř 40 veřejných knihoven a z místního letiště se dostanete přímo až do 160 míst celého světa.

Berlín pak pokročil v mnoha směrech vpřed, čeká se ještě na otevření nového letiště. Ale německá metropole je stále častěji označována jako „sexy město současnosti“.

Zde je pořadí měst s „nejlepším životem“ podle časopisu Monocle:

Tokio, Vídeň, Berlín, Melbourne, Sydney, Stockholm, Vancouver, Helsinki, Mnichov, Curych, Kodaň, Fukuoka, Singapur, Kjóto, Paříž, Madrid, Auckland, Lisabon, Hongkong, Amsterdam, Hamburk, Ženeva, Oslo, Barcelona a americký Portland.