Problém pro mnoho cestujících: Aerolinky chtějí menší zavazadla v kabině, nebo musíte platit

Problém pro mnoho cestujících: Aerolinky chtějí menší zavazadla v kabině, nebo musíte platit Zdroj: profimedia.cz

Problém pro mnoho cestujících: Aerolinky chtějí menší zavazadla v kabině, nebo musíte platit

Světové letecké společnosti, včetně těch největších, se podle německého listu Die Welt domlouvají na tom, že cestující by měli mít v kabinách letadel menší povolená zavazadla než dnes. Za větší si budou muset lidé připlatit.


Tento předpis ještě není domluvený, ale podle expertů k němu společnosti zřejmě sáhnou, protože někteří cestující skutečně „zabírají“ až příliš mnoho místa. Argumentují i tím, že odbavení bude pak rychlejší, což ale moc nedává logiku. Pravda je spíše taková, že někteří lidé nechtějí čekat dlouho na své kufry po příletu a tak si vše berou do příručních tašek.

V současnosti máte možnost vzít si do kabiny zavazadlo maximálně o rozměru 55 x 45 x 25 centimetrů. V budoucnosti to má být 55 x 35 x 20 centimetrů. Rozdíl se nezdá být na první pohled velký, ale objem by to podstatně snížilo a také celkovou váhu přepravovaných zavazadel.

V případě zemí EU navíc už dnes panují poměrně velká omezení, co vlastně můžete v zavazadlech vozit. Například větší parfémy, které se s takovou oblibou kupovaly v obchodech na letištích jako dárek, jsou minulostí. Zde se uvádí jako důvod boj s terorismem a zajištění bezpečnosti.