Skaut

Skaut Zdroj: Profimedia

Šéf amerických skautů chce otevřít dveře homosexuálům

Vůdce amerických skautů označil za neudržitelný dosavadní odmítavý postoj organizace vůči přijímání homosexuálních zaměstnanců a táborových vedoucích. Robert Gates, bývalý americký ministr obrany, ve čtvrtečním projevu na celostátní konferenci v Atlantě řekl, že "nynější standardy členství ve skautském hnutí nejsou udržitelné".

Chlapecká organizace v roce 2013 po vzrušené debatě rozhodla o tom, že je možné přijímat do řad skautů mladé homosexuální chlapce, nikoli ale dospělé gaye jako zaměstnance hnutí nebo vedoucí skautských skupin. Gates, který se postavil do čela amerických skautů v květnu 2014, tehdejší rozhodnutí respektoval, i když prohlásil, že by zákaz nejraději zrušil.

Gates ve čtvrtek řekl, že na celostátní úrovni rozhodnutí o zrušení zákazu nepadne. Bude ale možné, aby místní skautské organizace v budoucnu o svém vztahu k dospělým homosexuálům samy rozhodovaly. Upozornil, že už nyní newyorská organizace skautů najala za vedoucího svého letního tábora muže, který se k homosexualitě otevřeně hlásí. "Musíme brát svět jaký je, ne jaký bychom ho chtěli mít," poznamenal Gates.

Řada amerických států v minulosti schválila zákony, které zakazují jakoukoli diskriminaci založenou na sexuální orientaci. Tyto právní normy by podle expertů mohly být důvodem žalob proti skautům, kteří se proti najímání homosexuálních pracovníků stavějí. "Čekání na soud je nebezpečná hra," komentoval situaci Gates.

Počet členů americké skautské organizace se už delší dobu snižuje, dramatický pád členství ale organizace zaznamenala loni, kdy oficiálně otevřela dveře homosexuálním chlapcům. K skautům se dnes v USA hlásí asi 2,4 milionu lidí.