Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson Zdroj: Profimedia.cz

Populárního moderátora Clarksona, vyhozeného z BBC, chce ruská televize

Ruská státní televize Zvezda oficiálně nabídla práci místo celosvětově populárnímu moderátorovi Jeremymu Clarksonovi, čerstvě vyhozenému z britské BBC. Zvezda, která spadá pod ruské ministerstvo obrany, Clarksonovi nabídla vlastní pořad o autech.

BBC se ve středu rozhodla neobnovit s čtyřiapadesátiletým Clarksonem smlouvu, která mu vyprší koncem měsíce. Oblíbený, ale kontroverzní moderátor hojně sledované motoristické show Top Gear byl začátkem měsíce stažen z vysílání po roztržce s producentem, kterého podle médií udeřil kvůli tomu, že mu tým nezajistil po natáčecím dnu večeři.

Top Gear sleduje asi 350 milionů lidí. Jde o jeden z nejúspěšnějších a nejvýnosnějších pořadů BBC. Více než milion fanoušků z celého světa krátce po stažení Clarksona z pořadu podepsalo petici proti jeho odvolání. Na jeho pomoc přispěchal i britský premiér David Cameron. Ani to však šéfy BBC neobměkčilo.

Bez Clarksona ale klesla sledovanost nových dílů až o desítky procent.

„Milý Jeremy, vysílací společnost ruských ozbrojených sil Zvezda Vám nabízí spolupráci. Přáli bychom si, abyste se stal vedoucím motoristického pořadu naší stanice v Moskvě. Budeme velice potěšeni, pokud přicestujete do Moskvy začátkem dubna, abychom spolupráci osobně projednali,“ praví se v ruské nabídce, zveřejněné na webu stanice.

Zda Clarkson odpověděl, není známo.

Zvezda připomněla, že v Top Gear se svého času objevily i výdobytky sovětského automobilového průmyslu a sám moderátor je i velkým fanouškem vojenské techniky. Rusko a ruská auta sice až dosud kritizoval, ale „možná změní názor, až se stane vedoucím programu naší stanice“, doufají náčelníci armádní stanice.