Televize

Televize Zdroj: profimedia.cz

5 problémů, které vás čekají, když se budete každý den dívat hodiny na televizi

Takzvaný “binge-watching” postihuje mnoho lidí na světě, Česko není žádnou výjimkou. Co to je? Jedná se o činnost, když se nepřetržitě mnoho hodin díváte na televizi. Lékaři opakovaně varují, že to určitě „odnese“ nejenom vaše tělo, ale i váš mozek. Podrobnosti přinesl web details.com.

Co vám tedy při dlouhém sledování televize hrozí a jaká místa těla jsou postižena?

1) Páteř

Problém: Sezení na židli vám zkřiví páteř do tvaru C. Bolí z toho záda. Řešení: Použijte křeslo (židli), které nemá kolmou zadní stranu a je prohnuté dozadu. Vaše záda vám určitě poděkují.

2) Stehna

Problém: Stehna jsou dlouhým sezením vždy oslabována. Se sledováním televize se také prokazatelně snižuje chuť cvičit.  Řešení: Odmeňtě se seriálem po posilovně nebo se inspirujte vypracovanými těly hrdinů ze seriálu…

3) Břicho

Problém: Přibíráte na váze. Za každé 2 hodiny, které prosedíte u televize, se o 23 procent zvyšuje pravděpodobnost obezity. Řešení: Nedívejte se tolik na televizi a hlavně se nedívejte hodiny na pořady o vaření – vidět někoho vařit ovlivní vaše podvědomí a spíše pak budete chtít také něco jíst.

4) Plíce

Problém: V momentě, kdy se svalíte na gauč či pohovku, se vaše plíce smrsknou o třetin, nedostatek kyslíku v mozku pak způsobí, že se hůře soustředíte. Ovlivněn je tedy i mozek. Řešení: Při sezení si dejte polštář pod dolní část zad – plíce se poté smrsknou méně.

5) Srdce

Problém: Podle jedné studie zkracuje každá hodina prosezená u televize život o 22 minut. To už zní skutečně hrozivě.

A doporučení lékařů? Televizi sledujte, ale ideální je pouze jedna hodina denně.