10 důvodů proč se na Vánoce neoběsit

10 důvodů proč se na Vánoce neoběsit Zdroj: Profimedia.cz

10 důvodů proč se na Vánoce neoběsit

Rolničky, Ježíšek a optimisticky rozzářené výlohy supermarketů – to je jedna tvář Vánoc. Odvrácenou je všeobecná nervozita, deprese a sebevražednost. Stále však existuje dostatek důvodů, proč se na Vánoce neoběsit.

1. Nepochopitelný svátek

Rozdíl mezi sváteční atmosférou v obchodech a následnou deziluzí vychází z toho, že stále většímu počtu Evropanů uniká pravý smysl Vánoc. Tím je oslava narození Ježíše Krista. Skutečný význam má pouze pro dvě skupiny lidí: praktikující křesťany a děti, jimž přináší něco tajemného… a dárky, pochopitelně. Většině ostatních Čechů jsou nabízeny svátky, kdy se mají zastavit a povinně rozjímat, ale o čem? Nabízím několik rad, jak beze ztráty na životě z tohoto rozporu mezi společenským očekáváním a realitou vybruslit.

2. Ignorujte vánoční marketing

Nepodléhejte komerční masáži ze všech stran. Je to samozřejmě těžké, když už v září na nás číhá v obchodech vánoční výzdoba, z časopisů vykukuje reklama na vánoční zboží, v televizi se ptají, zda už máme všechno nakoupené, a firmy nabízejí půjčky na dárky.

Konzumní vydírání nutí i nás ostatní ke koupi zbytečných věcí, vlastně jen proto, abychom něco dali. Lidé si tak předávají hromady nepotřebných věcí a zbytečně vyhazují peníze.

Každý rok se nabízí možnost udělat to jinak, například vysvětlovat dětem, co je důležité a že jsou ještě jiné věci, pro něž stojí za to žít.

3. NE uklízení

Dalším programem zvnějšku vloženým do naší hlavy je, že před vánočními svátky je nezbytně nutné umýt okna, vyleštit nábytek, nejlépe ještě vymalovat, položit koberce atd.

Neumytá okna rozhodně vánoční pohodu nepokazí stejně jako nenaleštěný nábytek. Připomíná to dokument o Květě Fialové, která se zmínila, že když je venku hezky, podívá se na prach na poličkách, řekne mu, že je miláček, a v klidu odchází pryč. Není tohle lepší řešení než viset na štaflích a nadávat? K čemu jsou umytá okna, dokonale uklizený byt, uštvaná, hysterická manželka a manžel znechuceně sedící nad několikátou skleničkou tvrdého alkoholu, nutného k přežití toho šílenství kolem?

4. Neničte se

Říkejte si do omrzení: Vánoce nejsou svátky, kdy se musíte setkat s nepříjemnými lidmi, kteří vám jsou podsouváni k návštěvě s odůvodněním, že jsou vašimi příbuznými. Pokud podlehnete, výsledkem většinou nebývá příjemně strávené odpoledne, ale pokažený celý den. Ale proč vlastně?
Možná by bylo jednodušší, kdyby nadšený navštěvovatel/ka vyrazil(a) na návštěvu sám/sama, vše proběhlo v klidu a doma po svém návratu má šanci najít přívětivého jedince, který (pokud je jen trochu rozumný) tento ústupek náležitě ocení.

5. Svátky obžerství

Hlavní postava z filmu Evalda Schorma s názvem Každý den odvahu říká: „To by snad nebyla neděle, abychom se nepřežrali.“ Totéž lze aplikovat na vánoční svátky, z nichž se staly skutečné svátky obžerství. Lidé v obchodech nakupují potraviny v takovém množství, že má člověk pocit, jako by Vánoce trvaly měsíc. A to nemluvím o té příšerné nervozitě, jež to provází. Lidé jsou protivní, hádají se u pokladen, kádí s kapry, prostě typická vánoční idylka!

Mám úžasné kamarády, kteří na silvestra pořádají v Kersku pochod, začíná se přípitkem a občerstvením u nich doma, potom procházka ke hřbitovu, zapálení svíčky Bohumilu Hrabalovi, procházka lesem, pro mě tam vložil Zdeněk návštěvu hřebčína (děkuji), zastávka v místní hospůdce, pouštění lampiónů štěstí u Labe, přípitek u menhiru, další pochod a zakončení v Hájence. Skvělý zážitek a jinak strávený den, který jsem nikdy předtím neměla ráda.

6. Mužská úzkost

Vánoce jsou pro mnoho lidí obdobím neveselým, neboť daleko hůř snášejí pocity osamění nebo vzpomínky na ztrátu někoho blízkého. Organizace Samaritans, poskytující psychologickou péči po telefonu, tvrdí, že depresi v období Vánoc zažívá 48 % mužů, 37 % mužů se cítí osaměle v čase, jenž je obecně považován za období rodinného štěstí, a 30 % mužů prožívá extrémní stres a úzkosti kvůli potížím s penězi a ve vztahu.

Muži páchají sebevraždy třikrát častěji než ženy. Nejspíš je to tím, že mají víc komunikačních bloků, větší problém jim dělá svěřit se do péče odborníka. Ženy jsou otevřenější a schopnější se svěřit se svými problémy. Muži, ač na pohled silní a sebevědomí, jsou vnitřně daleko zranitelnější, než jsou ochotni si připustit.

Psychiatři používají termín vánoční deprese, kdy na lidi celoročně zvládající různé životní těžkosti během volných dnů dolehne tíha toho všeho a i doposud silní jedinci se mohou zhroutit a podlehnout depresi. Vánoce jsou z tohoto hlediska nejzátěžovějším obdobím v roce.

7. Nehádejte se

Pro rodinné vztahy jsou kritická období společná dovolená a Vánoce. Lidé, kteří se během roku míjejí, jsou najednou nuceni spolu trávit většinu času a někdy s hrůzou zjišťují, jak velký s tím mají problém.

Ženy podléhají tlaku, že musí všechno připravit dokonale, jinak budou svátky pokažené, muži se tedy místo pomoci naopak snaží z napjaté situace uniknout a dochází k tradičním vánočním hádkám. Ženy, pokud jsou rozumné, by neměly po partnerovi vyžadovat nákladné a obtížně sehnatelné dárky. Měly by ocenit, že partner místo s kamarády nebo na chalupě tráví čas s nimi a jít s ním třeba na koncert nebo hokejový zápas, i když se jim moc nechce.

Daleko důležitější než množství dárků je ve vztahu ten pocit, že je pro vás partner/partnerka oporou, podpoří vás, když váháte, rozesměje, když je vám smutno, a uvaří vám čaj, když je vám špatně. Je hezké, že dostanete hodně věcí, ovšem když ležíte doma s horečkou, je vám fakt špatně a partner odjede na chalupu, místo aby vám uvařil ten čaj, ale potom vám nechá zahrát romantickou píseň v rádiu, asi to moc neoceníte.

8. Experimentujte

Proč se nutit dodržovat tradice, pokud vám nechutná kapr, v němž je plno kostí, a nesnášíte bramborový salát? Vánoční jídlo nemusí být pro vás nuda. Receptů na internetu je tolik a svět se nezboří, když si uvaříte jinak.

Pokud preferujete japonskou kuchyni, je nesmysl smažit kapra, když tahle ryba nikomu z vás nechutná. Jde jen o to, nepodlehnout tlaku a udělat si Vánoce po svém, takže klidně suši, miso, karé raisu a všechno to zapijte kvalitní japonskou senčou (zeleným čajem). Pokud jste trochu požitkáři a jídlo si užijete, může být takhle „jiná“ štědrovečerní večeře zajímavým chuťovým zážitkem.

9. Zmizte

Pokud ve vás vánoční čas vyvolává hlavně nepříjemné pocity, odjeďte někam pryč. Hodně lidí mizí někam za teplem, možná je v tom i touha uniknout komerčnímu tlaku a zažité představě, jak máme trávit svůj volný čas.
Pokud to tak cítíte, jeďte k moři, na Štědrý den se vykoupejte ve ­vlnách a užijte si teplo.

Nebo na hory, zalyžujte si, nechte se u jídla obsluhovat, vychutnejte si volné dny se svými blízkými.

Nikdy jsem nechápala, jak mohou lidé odjet právě v tomto čase někam do zahraničí, k moři, na hory. Připadalo mi, že je škoda ochudit se o vánoční atmosféru. Dnes bych možná i odjela a vůbec by mi nechyběly reklamy na dárky, nervózní lidé v obchodech, dopravní zácpy, vaření, nádobí atd.
Udělám kompromis a půjdu se projít po Praze, pořád má historické kouzlo, přes všechny ty kýče, jež jsou všude k vidění. Sednu si do kavárny s knihou, ty tři hodiny klidu jsou k nezaplacení a opět načerpám energii na další vaření. Nebudu tedy protivná matka, manželka, na kterou dopadá jako závaží „kouzlo Vánoc“.

10. Jeden skutek

Na Vánoce si všichni připomínáme, že máme být k sobě milí, laskaví, přátelští.

Předchází tomu stres, hádky, nervózní komunikace a potom jako mávnutím kouzelného proutku se všichni u stromečku máme rádi, usmíváme se na sebe a tváříme se šťastně.

Nebylo by lepší se snažit každý den být milí, laskaví a udělat vědomě alespoň jeden dobrý skutek? Než se přetvařovat jednou za rok na Vánoce, prostě se naučit takto žít. A ideální je začít hned!

Autorka se zabývá alternativní psychologií